Útočisko na prázdniny môže vyzerať rôzne. Niekto si túži užívať na francúzskom zámku z 18. storočia, iný dá prednosť pravekému obydliu vytesanému do skaly. Phoenix House, ktorý sa nachádza na lávových poliach sopky Kīlauea, ponúka veľkú dávku adrenalínu v exotickom balení.

Jednoduchý dom stojí na Big Island na Havaji, konkrétne na lávovom poli sopky Kīlauea, ktorá od roku 1983 nepretržite hrozí výbuchom. Malý domov navrhol a postavil Will Beilharz, zakladateľ Artistree. Jeho firma sa špecializuje na stavbu budov na stromoch a ekologických víl poháňaných solárnou energiou.

Interiér obydlia ponúka plochu niečo málo pod 140 metrov štvorcových. Dimenzovaný je pre dvoch obyvateľov. Drevená fasáda vyzerá ako opálená.

Majitelia ju nechali upraviť japonskou metódou Shou Sugi Ban, takže ladí s okolitou temnou krajinou. Strechu domu kryje hrdzavý vlnitý plech, ktorý evokuje farbu horúcej lávy.

Interiér ponúka moderný komfort vrátane moderných vymožeností ako wifi. Rozdelený je do troch sekcií. V hornej časti domu sa nachádza spálňa, ktorá je prístupná po rebríku. Veľké okná poskytujú výhľad na lávové pole, zatiaľ čo z obývačky na prízemí sa dá vystúpiť na malý balkón.

Meno Phoenix House získal vďaka svojej polohe na lávovom poli. Od aktívnej sopky je vzdialený len štyri kilometre. Z okna tak môžete sledovať stúpajúci dym, keď sa láva norí do mora.

Dobrodružné prázdniny na dohľad sopky záujemcu vyjdu na 90 až 130 eur za noc.

Pozrite si galériu

Šialené: Dve kancelárie spája zelený chodník levitujúci vysoko nad zemou

Málo kontaktu s prírodou, nedostatok slnečného svetla i čerstvého vzduchu. To sú veci, ktoré trápia väčšinu ľudí pracujúcich v kanceláriách. Poľská architektonická firma prišla so zaujímavým nápadom, ako depresívnu atmosféru vylepšiť.

Zdroj: CNC