Chceli by ste nerušene pozorovať hviezdy z pohodlia moderného bazénu inšpirovaného astronomickým observatóriom alebo sa kochať z terasy úchvatným výhľadom na Tichý oceán? Oboje ponúka originálny prázdniný dom v mexickom Roca Blanca.

Kúpeľ na mieru astronomickému pozorovaniu navrhol mexický umelec Gabriel Orozco, dom a bazén mu pomohla realizovať architektka Tatiana Bilbao.

Dom sa nachádza v skalnatom ostrohu nad Tichým oceánom. Ide o repliku jednej z budov, ktoré tvoria astronomické observatórium Jantar Mantar v Naí Dillí z roku 1724. Rekreačné sídlo sa skladá z pozorovacej platformy postavenej okolo kruhového bazénu a malej rezidencie, ktorá sa príjemne otvára do okolitej krajiny.

Dvojizbový dom postavila miestna stavebná firma pomocou jednoduchých materiálov a technológií. Konkrétne išlo o liaty betón, prefabrikované bloky, omietnuté omietky a prírodné drevo. Cieľom architektky bolo vytvoriť a vyzdvihnúť panoramatickú výhodu lokality a vytvoriť prirodzenú interakciu medzi domom, pozemkom a okolitou vegetáciou.

Pozrite si galériu

Hra svetla a tieňov: Rekonštrukcia premenila rádový dom na raj pre deti i dospelých

Historický rádový dom nemusí pripomínať múzeum. Stačí niekoľko stavebných úprav a môže sa zmeniť na moderné bývanie plné dizajnových prvkov. Zaujímavou ukážkou je napríklad prestavba domu Power House, ktorý navrhol architekt Paul Archer.

Zdroj: CNC