Na malom ostrove pri severovýchodnom pobreží Anglicka môžete vidieť neobvyklé prístrešky rybárov. V Lindisfarne, ktorému sa tiež hovorí Svätý ostrov, rybári rozumne využili materiály, ktoré majú pri svojej práci k dispozícii. Domčeky si postavili z prevrátených lodí.

Tradičné prístrešky prekvapia vynaliezavosťou, ktorá je úplne v súlade so súčasnou snahou o maximálnu recukláciu. Hoci boli domčeky z lodí v minulosti typické pre celé severovýchodné Anglicko, ústup od rybolovu urobil ostrov Lindisfarne jedným z mála miest, kde malebné prístrešky stále ešte nájdete v hojnom počte.

Vďaka náteru lodí dechtom, sú "strechy" obydlí vodotesné. Obvykle slúžia na skladovanie náčiania pre rybolov, v prípade nepriazne počasia sa v nich dá aj schovať.

pri návšteve Svätého ostrova môžete obdivovať pestrú zbierku malebných štruktúr v rôznych štádiách rozpadu. Niekoľko príbytkov stojí aj na pozemku vlastnenom National Trust. Dva z nich boli bohužiaľ zničené pri požiari v roku 2005. Pracovníci nadácie spolupracujú s miestnymi obyvateľmi na ich prestavbe a premieňajú ich na priestory, ktoré sa dajú sprístupniť verejnosti.

Pozrite si galériu

Bizarný pokus: Rodina sa na tri roky nasťahovala do obrieho skleníka

Dokázali by ste žiť tri roky v dome, ktorý je plný rastlín a funguje ako obrí skleník?

Zdroj: CNC