Dokázali by ste žiť tri roky v dome, ktorý je plný rastlín a funguje ako obrí skleník?

​Zaujímavého experimentu, ktorý si žiada od obyvateľov okrem odvahy tiež lásku k ekológii, sa zúčastnila štvorčlenná rodina Scholtenových a ich štvornohý kamarát. Ekologický dočasný domov vznikol v spolupráci so študentmi z Rotterdamskej univerzity.

Scholtenovcov do výskumného programu prijali v roku 2015 a krátko na to sa presťahovali do nového domova. Najväčšiu radosť z nového bývania mal Hellu Scholten, ktorý pracuje ako špecialista v obore botaniky.

Trojpodlažná budova sa nachádza v Rotterdame a je vyrobená prevažne z dreva a skla. Okrem iného zahŕňa nádrže na dažďovú vodu, ktoré rodine umožňujú pestovať zeleninu z pohodlia domova. Veľký priestor využívajú na pestovanie zeleniny a tiež rôznorodých rastlín. Na kuchyňu s jedálňou nadväzuje presklenená terasa, na poschodiach sa nahádzajú tri izby so vstupom do centrálneho dvora.

Tento rok experiment končí a rodina sa z obrovského skleníka presunie späť do svojho pôvodného domova. Študenti a odborníci na architektúru potom vyhodnotia ich trojročné bývanie v skleníku s cieľom zistiť, či je podobný spôsob použiteľný aj v budúcnosti.

Pozrite si galériu

Netradičné obydlia: Bývali by ste v korunách stromov?

Pamätáte sa, ako sme si stavali v detstve rôzne malé bunkre, kde sme sa mohli schovať pred dohľadom dospelých? Tieto nostalgické spomienky vám pomôžeme vrátiť späť...

Zdroj: CNC