Krásne bývanie môže vzniknúť aj na mieste, ktoré bolo 30 rokov zaplavené vodou. Dôkazom je moderný ranč. Hupomone, ktorý obýva rodina s troma deťmi.

Dom vyrástol na 160 árovom pozemku v kalifornskom údolí Chileno. Tamojšia pôda bola viac než 30 rokov zaplavená a bolo nutné ju vysušiť. Dizajn stavby odkazuje na lásku k poľnohospodárstvu a vychádza z prirodzeného pokoja miesta. Rustikálnu, no modernú stavbu navrhli architekti z ateliéru Turnbull Griffin Haesloop Architects.

Tvar domu krásne dopĺňa okolitú krajinu. Je podlhovastý a vďaka malej výške zachytáva neprerušované výhľady na lúky a pohorie v diaľke. Veľké okná, vrátane kompletne presklenenej obytnej plochy, umožňujú obyvateľom obdivovať prírodu pri leňošení v obývačke aj na terase. Na každej strane domu sa nachádza izba a kuchyňa vybavená sklopnými oknami, ktoré sa otvárajú priamo do záhrady. Z druhej strany pozemku je bazén s vonkajšou kuchyňou a hygienickým zázemím. Ideálne riešenie pre večierky a zábavu v letných mesiacoch.

Dom je navrhnutý ako certifikované bývanie LEED Platinum. Má pasívne vykurovanie a chladenie s tepelnou hmotnosťou a izoláciou, okrem solárnych a fotovoltaických panelov, ktoré prispievajú k celkovej energetickej účinnosti.

Pozrite si galériu

Stajňu rozobrali kameň po kameni a postavili úžasné moderné letné sídlo

Historické stavby majú zvláštny pôvab. Pokiaľ sa citlivo opravia, môžu slúžiť ako domov alebo príjemné letné obydlie. Je to aj príklad nenápadnej kamennej vily Motelparo, ktorá stojí osamote v pšeničných poliach v Toskánsku.

Zdroj: CNC