Historické stavby majú zvláštny pôvab. Pokiaľ sa citlivo opravia, môžu slúžiť ako domov alebo príjemné letné obydlie. Je to aj príklad nenápadnej kamennej vily Motelparo, ktorá stojí osamote v pšeničných poliach v Toskánsku.

Pri pohľade zvonku dom vyzerá ako historická kamenná budova. Za rustikálnym exteriérom sa ale ukrýva nečakané prekvapenie v podobe moderného interiéru. Navrhlo ho štúdio Roy David Studio.

Úloha pre architektov bola pomerne neľahká. Museli sa podriadiť veľmi prísnym zákonom o ochrane historických stavieb. Každý z pôvodných kameňov použitých na fasáde bol očíslovaný a rozobraný. Pokiaľ bol dostatočne silný, mohol byť neskôr zrekonštruovaný a použitý na výstavbu.

V interiéri je novo položená terakotová podlaha v jemnom usporiadaní rybích kostí. Pribudli tiež stropné obklady s drevenými nosníkmi. Spolu s bielym a svetlým nábytkom vytvára otvorený a vzdušný pocit, ktorý ladí s okolitým prostredím.

Zachované zostali aj niektoré detaily z pôvodnej konštrukcie. Okná a drevené kľučky renovovali a inštalovali na rovnaké miesto. Zmizli len železné kruhy, ktoré sa v minulosti používali na uchytenie koní.

Pozrite si galériu

Pozrite sa, ako v susednom Poľsku prerobili továreň na lekvár na loftový byt

Je na čo pozerať!

Zdroj: CNC