Architektonické štúdio Snøhetta naprojektovalo nové planetárium a návštevnícke centrum nachádzajúce sa štyridsaťpäť kilometrov severne od Osla v hustom lese Harestua a v blízkosti mesta Lunner.

 Bude to najväčšie nórske astronomické zariadenie so špičkovým vybavením, ktoré má prilákať množstvo návštevníkov.

Zdroj: Snøhetta / Plompmozes
​Okolo trojpodlažného do zeme zapusteného planetária s rozlohou 1500 metrov štvorcových plánujú vytvoriť sedem kabín s unikátnym dizajnom, ktoré budú imitovať obiehanie planét okolo Slnka.

Návštevníci budú môcť okrem astronómie skúmať aj samotné Slnko.

V pozlátenej budove guľového tvaru, sa môžete dozvedieť viac o prírodných javoch, ako je napríklad polárna žiara, ktorá je tam dosť bežná a po jej dokončení v nej budú môcť, odborníci vykonávať meteorologickú činnosť a skúmať zemetrasenia alebo atmosféru.

Zdroj: Snøhetta / Plompmozes
​Hviezdny svet pod kupolou si bude môcť naraz užívať až sto návštevníkov a najdôležitejšie otázky týkajúce sa univerza si môžete prediskutovať v miestnej reštaurácii a kaviarni.

Ak budete mať chuť, môžete stráviť noc v jednej zo siedmich kabín, z nich najväčšia môže poskytnúť nocľah naraz až 32 návštevníkom, ktorí si budú môcť pred spánkom vychutnať pohľad na hviezdnu oblohu. Najmenšia má kapacitu pre dvoch ľudí.

Zdroj: Snøhetta / Plompmozes

​Ak všetko pôjde ako má, medzinárodné vedecké centrum s kapacitou 118 ľudí, ideálne pre rôzne sympóziá, semináre a prednášky by malo byť odovzdané širokej verejnosti v roku 2020.

Vesmírne múzeum Georgea Lucasa v Los Angeles bude geniálne

Otec Hviezdnych vojen venoval naratívnemu umeniu múzeum, len pre neho dlho nenachádzali miesto. Nakoniec sa futuristický výstavný priestor rozhodlo prichýliť mesto Los Angeles a okamžite sa začalo s jeho výstavbou. ​Prvé poklepanie základného kameňa projektu Georgea Lucasa máme úspešne za sebou.

Zdroj: Archdaily