Otec Hviezdnych vojen venoval naratívnemu umeniu múzeum, len pre neho dlho nenachádzali miesto. Nakoniec sa futuristický výstavný priestor rozhodlo prichýliť mesto Los Angeles a okamžite sa začalo s jeho výstavbou.

​Prvé poklepanie základného kameňa projektu Georgea Lucasa máme úspešne za sebou. 

Zdroj: MAD

​Múzeum v Los Angeles naplánovalo architektonické štúdio MAD a bude mať tvar futuristickej vesmírnej lode Millenium Falcon zo ságy Hviezdnych vojen, ako práve pristáva pri vstupe do parku Exposition.

Zdroj: MAD

​​​Interiér nie je o nič menej pôsobivý, ale trochu odlišný od budovy samotnej: podobá sa na obrovskú jaskyňu s prenikajúcim prirodzeným svetlom zvrchu. Oficiálny názov inštitúcie bude Lucas Museum of Narrative Art a 

naplnia ju exponátmi v hodnote 400 miliónov dolárov, vrátane desiatich tisícov malieb, ilustrácií a filmových suvenírov.
Zdroj: MAD

​​Okrem obrazov Normana Rockwella, Edgara Degasa a Pierre-Auguste Renoira budú k videniu aj práce autora komiksov Peanuts Charlesa Schulza. Filmoví fanúšikovia budú môcť nazrieť do zákulisia výroby kultových titulov ako Metropolis (1927), Občan Kane (1941), E.T. - Mimozemšťan(1982) alebo dobrodružnej série s Indiana Jonesom.

Samozrejme, na ploche deväťtisíc metrov štvorcových sa nájde aj malý kútik pre umeleckú zbierku a filmové vecičky Lucasa a jeho manželky Mellody Hobson, - vrátane prvého laserového meča Luka Skywalkera a prilby Darth Vadera - ale budova bude mať aj mnoho ďalších funkcií.

Hobson a Lucas na jednom filmovom galavečeri. Hobson a Lucas na jednom filmovom galavečeri. Zdroj: Shutterstock

​​Návštevníkov múzea vystrelia skleneným výťahom pripomínajúcom potrubnú poštu až k snehobielemu stropu budovy, iba žeby chceli vystúpiť na prvom poschodí, kde sa môžu dokonale zrelaxovať, cvičiť jogu a všeobecne bude slúžiť ako spoločenský mestský priestor – uvádza Arch Daily.

​​Plánuje sa tiež interná promenáda s nádherným výhľadom a návštevníci sa dokonca budú môcť prechádzať aj v obrovskom oblúku uprostred budovy.

Inovatívne budovy sú pre otvorené a priateľské mesto veľmi dôležité

- vyhlásil Ma Yansong hlavný architekt spoločnosti MAD. Bolo nám potešením spolupracovať s jednou z filmárskych legiend a vytvoriť jeden orientačný bod svetovej triedy v Los Angeles, ktorý dúfajme ostane aj naďalej, jednou z najkreatívnejších metropol sveta.

Los Angeles z observatória Griffith. Los Angeles z observatória Griffith. Zdroj: Unsplash

​​Prekvapivé tortúry

Ak ste si mysleli, že samotné meno hollywoodskeho režiséra uľahčilo mnohé rozhodnutia, mýlite sa. Skupina si prešla mnohými tortúrami, kým sa jej podarilo dopracovať do finálneho štádia.

​Pred štyrmi rokmi prišiel MAD s tromi plánmi, všetky prispôsobené rôznym lokalitám. V Chicagu v roku 2014 predstavili verziu, ktorá považovali za víťaznú, ale mesto ju označilo za problematickú, lebo nesúhlasilo, aby na verejnom priestranstve v blízkosti jazera vyrástlo súkromné múzeum.

​​Aj keď sa svetoznámy architekt Frank Gehry postavil za tento návrh a MAD predstavil oveľa skromnejší koncept projektu, Mestská rada najprv odobrila návrh, ale neskôr starosta na tlak verejnosti Lucasovi navrhol, aby s ním skúsil šťastie inde. Vtedy sa Lucas stiahol.
Zdroj: MAD

​V roku 2016 MAD vyrobil projekty aj pre San Francisco a Los Angeles. V Los Angeles konečne uspel.

​Hľadali iný priestor, poriadne ďaleko. ​Hľadali iný priestor, poriadne ďaleko. Zdroj: MAD

​​Múzeum sirotského umenia

"Jedno z najzaujímavejších architektonických diel na svete," povedal starosta Eric Garcetti na jednohlasne schválený plán projektu.

Zdroj: MAD

​​Lucas sa na slávnostnom začatí výstavby trochu posťažoval na okolnosti: "Som vášnivý fanúšik architektúry, preto som chcel mať špeciálne múzeum, ktoré by bolo zároveň umeleckým dielom - a MAD ho trikrát navrhol. Popová kultúra je pohľad na spoločnosť, jej snahy, túžby a skutočnú tvár, rozpráva svoje príbehy a o svojom presvedčení.

Verím v podstatu každého umenia. Pre mňa je dôležité mať múzeum, ktoré - ako som si zvykol žartovať - pokryje akési sirotské umenie, ktoré nikto nechce vidieť, ale každý ho má rád."
Zdroj: MAD

​​MAD je jedným z najdôležitejších architektonických štúdií v Číne. Vytvára futuristickú architektúru, ktorá uspokojuje emocionálne a duchovné potreby obyvateľov, návštevníkov a vytvára rovnováhu medzi človekom a vybudovaným prostredím. Múzeum v Los Angeles preto bude dokonale prispôsobené jeho portfóliu.

Lucasove múzeum otvorí svoje brány pravdepodobne v roku 2021.

Čína dosiahla za desať rokov to, čo Japonsku trvalo tridsať

V Číne začala kultúrna a dizajnérska revolúcia: namiesto kopírovania je čoraz väčším cieľom jedinečnosť. Táto zmena je spôsobená rastúcimi požiadavkami strednej triedy, ale proti nie je ani vláda. "Čína sa za nasledujúcich desať rokov stane významným hráčom globálneho dizajnérskeho priemyslu," hovorí Holanďan Richard Hutten, umelecký riaditeľ spoločnosti Zuoyou, ktorá sa zaoberá bytovým zariadením.