Tradičné severské obydlia ponúkajú nielen útulný exteriér a rozsiahle okná, ale tiež strechy, vďaka čomu perfektne zapadnú do okolia krajiny. Ktoré sú najkrajšie?

​Trávnatý baldachýn dokáže vytvoriť dokonalú strechu pre každý dom. Hoci sú tieto stavby typické hlavne pre severské krajiny, stále častejšie sa stavajú aj v iných častiach Európy. Každoročne navyše prebieha súťaž o najlepší projekt zelenej strechy, ktorú usporadúva Škandinávska asociácia zelených striech (SGRA). Pozrite sa na obrázky, ktoré predstavujú tie najkrajšie.

Zelené strechy domov nie sú výhradne estetickým trendom. Sú funkčné a ponúkajú mnoho ekologických a finančných výhod. Strechy absorbujú dažďovú vodu, chladia domy v lete a udržiavajú si teplo v zime. Poskytujú izoláciu a pri správnej starostlivosti vydržia dlhšie než typické šindle. Vďaka prírodnému vzhľadu elegantne splynú s okolitou prírodou.

Pozrite si galériu

Ekologické bývanie: Bývali by ste v zalesnenom mrakodrape?

Minulý rok v októbri bol slávnostne uvedený do prevádzky projekt Bosco Verticale. Ide o celosvetovo známu dvojicu budov v talianskom Miláne. Preslávili sa tým, že na svojich terasách poskytujú domov skoro tisícke stromov.

Zdroj: CNC