Japonsko je známe bláznivými nápadmi architektov. Jedným z najzaujímavejších je dom, ktorý vyzerá ako betónový strom prerastený zeleňou. V tokijskej inovatívnej rezidenčnej štvrti ho pre majiteľa galérie Taka Ishii navrhol architekt Akihisa Hirata.

Viacúrovňová budova plne využíva úzke, hlboké pozemky. Fungujú ako séria krabíc, ktoré sú naskladané na seba a navzájom spojené. Niektoré zostávajú otvorené, aby vytvárali záhyby a prázdne priestory.

Majiteľ domu nemal špecifické požiadavky na dizajn, ale architekt vzal do úvahy jeho duálnu povahu. Na jednej strane je to muž, ktorý miluje vidiecke aktivity. Okrem iného je vášnivý surfer. Na druhej strane je tiež nadšenec umenia. Veľa času trávi vo svojej minimalistickej galérii.

Zdroj: Vincent Hech

​​Dom je tak perfektným zrkadlom osobnosti majiteľa. Ide vlastne o bielu krabicu s rastlinami, ktoré sú strategicky umiestnené na terasách a otvoroch v budove. Na prízemí je galéria, zvyšné úrovne slúžia ako rezidencia. Projekt bol navrhnutý v roku 2009, pričom budova bola pôvodne navrhnutá ako osemposchodová. Po veľkom východnom japonskom zemetrasení v roku 2011 projekt okamžite zastavili a prepracovali, aby vyhovoval bezpečnostným opatreniam.

Pozrite si galériu

Ekologické bývanie: Bývali by ste v zalesnenom mrakodrape?

Minulý rok v októbri bol slávnostne uvedený do prevádzky projekt Bosco Verticale. Ide o celosvetovo známu dvojicu budov v talianskom Miláne. Preslávili sa tým, že na svojich terasách poskytujú domov skoro tisícke stromov. Stavbu Bosco Verticale začali stavať v roku 2009 a jej doslovný preklad z taliančiny znie Zvislý les.

Zdroj: CNC