Stará garáž bez okien zasadená medzi blokmi terasových domov a radom šestnástich garáží na západe Londýna, sa pod taktovkou architektov zo štúdia De Rosee Sa zmenila na slnkom zaliaty komfortný domov.

Podmienky pre rekonštrukciu neboli ideálne. Priestor v okolí stavby bol stiesnený, neumožňoval vytvoriť okná a nevhodná bola aj dispozícia budovy. Architektom sa z ruiny napriek tomu podarilo vytvoriť moderný, slnečný dom s dvoma izbami. V interiéri sa k slovu dostala elegancia, poctivé remeslo a prvky, ktoré odkazujú k industriálnej minulosti budovy.

Majitelia, ktorí bývajú cez ulicu, pôvodne parcelu so starou garážou zakúpili, aby zabránili výstavbe. Časom sa rozhodli budovu renovovať. Museli sa vysporiadať s rovným tvarom stavby, nemožnosťou vytvoriť okná i stavebným nariadením pre lokalitu, kde žiadna nová stavba nesmie mať viac než jedno poschodie.

Architekti sa rozhodli problém s oknami vyriešiť šalamúnsky. Dlhú, úzku budovu vybavili niekoľkými svetlíkmi a zakomponovali do nej niekoľko malých otvorov, ktorými do domu prúdi prirodzené denné svetlo.

Dom rozdelili na tri časti. V prednej časti, medzi zastrešenou terasou a vnútrom, sa nachádza oddychová miestnosť. V strede budovy je kuchyňa s jedálňou. Dve izby sú situované v zadnej zóne za sebou. Obyvateľom sa tak ponúka krásny výhľad na dvor zaliaty slnkom.

Pozrite si galériu

Staré školské autobusy sa menia na mobilné domy

Postaviť si dom z tehál alebo dreva je normálne. Existujú ale aj iné možnosti. Príkladom môže byť aktuálny trend v Spojených štátoch, kde si ľudia stále častejšie prerábajú vyradené školské autobusy na komfortný domov na kolesách. Nejde pritom o bývanie pre single alebo bezdetné páry.

Zdroj: CNC