V Spojených štátoch sa objavili prvé digitálne ŠPZ, ktoré sú v prevádzke hneď v niekoľkých štátoch. Evidenčné čísla vo veľkosti e-knihy sú oveľa modernejšie a v mnohých veciach budú jednoduchšie. Prinášajú so sebou ale zopár otáznikov.

Keď už máme vo svojich autách množstvo elektronických hračiek, prečo nemať miesto plechovej ešpézetky digitálny displej? Túto otázku si položila kalifornská spoločnosť Revival Auto, a začali s jej výrobou. Výsledkom je inovatívna poznávacia značka, ktorú je možné zmeniť podľa vášho záujmu, samozrejme, s rovnakou postupnosťou písmen a čísel.

Zdroj: Twitter

​Jeho veľkosť je rovnaká ako poznávacie značky používané v Spojených štátoch a je len o niečo hrubšia kvôli elektronickým požiadavkám. Nepotrebuje toľko energie ako tablet, pretože má rovnaký displej ako e-knihy, ale nachádza sa v ňom aj systém GPS, ktorý môžete využiť pri monitorovaní pohybu vášho vozidla. To ocenia predovšetkým manažéri vozových parkov.

A aký význam má digitálna verzia okrem toho, že vyzerá modernejšie?

Môžete na ňu napríklad umiestniť niekoľko nápisov prípadne logo, ale môže zobrazovať aj platnosť technickej skúšky alebo parkovacích lístkov, prípadne reklamy. Ich používanie už povolili v štátoch Kalifornia, Florida, Texas a Arizona. Do roka by sa mali začať používať aj v Pensylvánii, Nevade, Marylande a Washingtone.

Pozrite si galériu

​Pravdepodobne vám tiež napadlo, akým spôsobom sa dá zabrániť ich zneužívaniu.

Odpoveď výrobcu znie: digitálne poznávacie značky používajú šifrovanie, ako systémy online bankovníctva. Samozrejme, nepočuli sme o systéme, ktorý by sa nedal prelomiť, každopádne cena displeja bude v Spojených štátoch 599 dolárov, alebo za mesačný poplatok 8 dolárov.

Zdroj: Twitter