Koncept talianskej návrhárskej firmy ponúka recept na únik zo stále plnších mestských ciest. Zapchaté komunikácie by podľa neho mohli cestujúci obletieť.

​Preplnené cesty sú každodennou realitou už aj v našich mestách, nehovoriac o veľkých svetových metropolách. Jedným z riešení ako sa im vyhnúť by mohla byť preprava vzduchom. Svoj pohľad naň má aj štúdio Italdesign, ktoré v spolupráci s výrobcom lietadiel Airbus pripravilo zaujímavý koncept Pop.Up Next. Tento rok v Ženeve predstavili už jeho druhú, prepracovanú verziu.

Základom štúdie je samonosná kapsula pre dve osoby, ktorá sa podľa potreby a aktuálnych možností môže prepravovať buď po zemi ako klasický automobil, alebo vzduchom. V prvom prípade sa kabína pripája k samohybnému podvozku, ktorého súčasťou je aj pohonná jednotka. Prerod na lietajúci stroj zasa zabezpečuje modul so štyrmi vrtuľami, ktorý sa ukotví na strechu. Aj jeho súčasťou sú motory.

Podľa predstáv tvorcov by mal byť Pop.Up v oboch režimoch plne autonómny, cestujúci teda len zadajú svoj cieľ cesty a o zvyšok sa už postará autopilot. Ešte pred začiatkom cesty si však ku kapsuli treba privolať podvozok, alebo vrtuľovú jednotku. O ich včasný príchod sa samozrejme postará riadiaci systém celého programu.

Airbus chce v budúcnosti ponúkať služby drónových kuriérov

Budúcnosť patrí drónovým kuriérom. Napriek tomu, že doručovacie dróny prichádzajú pomalšie, než sme očakávali (odkedy Amazon ohlásil svoj prvý podobný drón), je zrejmé, že ide o pomerne veľký trh, keď do ringu vstupuje aj Airbus.

Zdroj: YouTube