Existuje asi 6 percentná pravdepodobnosť, že sa Tesla v budúcom milióne rokov zrazí so Zemou. K najbližšiemu preletu dôjde v roku 2091. V prípade Venuše je táto pravdepodobnosť 2,5 percentná.

Elon Musk krátko po štarte Falcon Heavy uverejnil na sociálnych sieťach obrázok obežnej dráhy Tesly Roadster. Podľa schémy sa malo vozidlo na svojej dráhe okolo Slnka dostávať až niekam k trpasličej planéte Ceres - teda k hlavnému pásu planétok medzi Marsom a Jupiterom.

Astronómovia ale dráhu spochybnili a na základe pozorovania Tesly ju postupne spresnili. Tesla sa Starman obieha okolo Slnka po dráhe s parametrami:

  • Príslnie: 0,986 AU
  • Odslnie: 1,66 AU
  • Výstrednosť: 0,255
  • Obežná doba: 1,525 rokov

Príslnie a odslnie sú body na dráhe, ktoré ležia najbližšie, respektíve najďalej od Slnka.

Zrážka sa Zemou? Možno za milión rokov

Kanadskí astronómovia Hanno Rein a Daniel Tamayo a ich český kolega David Vokrouhlický z MFF UK sa pozreli na dráhu Tesly z dlhodobého hľadiska. Simulácie ukazujú, že existuje 6 percentná pravdepodobnosť, že sa Tesla v budúcom milióne rokov zrazí so Zemou. V prípade Venuše je táto pravdepodobnosť 2,5 percentná.

Podľa vedcov sa Tesla priblíži k Zemi na vzdialenosť menšiu, než je obežná dráha Mesiaca, najskôr v roku 2091.

Parametre dráhy môže ovplyvniť blízke stretnutie s planétami, ale napríklad aj Jarkovského efekt. Ten ovplyvňuje predovšetkým dráhy asteroidov, ktorých okolo Slnka obieha predsa len viac než osobných automobilov.

Asteroid absorbuje na dennej strane energiu zo Slnka (vo forme žiarenia) a následne ju na nočnej strane znovu vyžiari späť do vesmíru vo forme tepla. Fotóny "vyletujúce" z povrchu asteroidu fungujú podobne ako spaliny z raketových motorov a nútia asteroid pohybovať sa opačným smerom.

V prípade Tesly Roadster bude Jarkovského efekt asi 0,05 AU (7,5 milióna km) za milión rokov.

Na stránke whereisroadster.com môžete sledovať presnú pozíciu Tesly v Slnečnej sústave. V stredu ráno bola už viac než 4,2 miliónov km od Zeme.

Zdroj: CNC