Japonskí vedci predstavili nový typ elastického tenkého displeja. Môže byť umiestnený priamo na koži a zobrazovať dôležité informácie. Zatiaľ má veľmi nízke rozlíšenie, ale predpovedá možnú budúcnosť.

Vedci z tokijskej univerzity pod vedením profesora Takao Someya prezentovali nový typ ohybného elastického displeja, ktorý je veľmi tenký, takže môže byť bez problémov umiestnený aj na ľudskej koži. Vďaka prepojeniu s rovnako flexibilnými senzormi môže slúžiť pre rýchle snímanie a zobrazovanie zdravotného stavu pacienta.

Nositeľná elektronika hrá čím ďalej dôležitejšiu úlohu a vedci sa snažia neustále zmenšovať senzory aj ďalšie druhy elektroniky tak, aby ich človek či prípadný pacient mohol pohodlne nosiť. Samozrejme, čím ľahšia, tenšia a prispôsobivejšia konštrukcia a materiál, tým lepšie. A práve týmto smerom sa vyvíja aj flexibilná elektronika a displeje, na ktoré sa v tomto prípade zamerali aj japonskí vedci v spolupráci so spoločnosťou Dai Nippon Printing.

Zdroj: University of Tokyo

​Flexibilný senzor

Základom prezentovaného systému je veľmi ľahký a flexibilný senzor, ktorý sa nanáša priamo na kožu. Obsahuje sústavu nanoelektród a riadiacu časť, ktorá sa v najnovšom prípade stará o spracovanie signálu pre meranie EKG a jeho následné bezdrôtové vysielanie do externého zariadenia, ktorým môže byť počítač, ale tiež mobilný telefón. Už dávnejšie boli predstavené podobné senzory schopné snímať teplotu alebo elektrické vlastnosti svalov.

Dáta môžu byť v reálnom čase zobrazované na displeji na koži, na telefóne alebo priamo expedované do cloudu, kde k nim má neustály prístup, napríklad váš doktor. Podľa testov senzor nespôsobil na koži žiadne poškodenie či zápal ani po týždni nosenia.

Elastický displej na koži

Oveľa zaujímavejšou časťou je ale nový typ elastického displeja, ktorý slúži práve pre zobrazovanie napríklad spomínaného EKG v reálnom čase. Samotný displej je tvorený červenými mikrodiódami s rozlíšením len 16 x 24 pixelov, čo je síce veľa málo, ale pre zobrazovanie základných grafických informácií to stačí.

Jeho hrúbka je len 1 milimeter a displej možno naťahovať až o 45 percent jeho pôvodnej dĺžky, vrátane možnosti rôzneho prekrúcanie a podobne. Ohýbať a preťahovať ho je možné navyše neustále, čo je vzhľadom na umiestnenie na koži nutnosťou.

Produkcia do troch rokov

Pri vývoji prototypu už vedci používali materiály a metódy, ktoré sú využívané aj pri hromadnej výrobe. Vďaka tomu by sa ich plány zrealizovať hromadnú výrobu týchto senzorov a elastických displejov na kožu do troch rokov, mali uskutočniť pomerne ľahko.

Aj keď ich čaká ešte ďalšie vylepšovanie a optimalizácia, na trhu by sme sa s týmto riešením tak mohli stretnúť okolo roku 2021, kedy by tiež mohol mať displej aj vyššie rozlíšenie a možno aj ďalšie farby. Vzhľadom na ďalšiu miniaturizáciu možno predpokladať, že sa zmenší aj elektronika a napájací systém, ktorý môže byť tiež vyriešený pomocou elastických solárnych článkov a teda bez nutnosti nabíjania.

Samotný elastický displej navyše ukazuje možnosť, ktorou by sa mohli vydať smartfóny, respektíve chytré hodinky. Otázkou ale je, aká forma zobrazenia väčšieho množstva informácií do budúcnosti zvíťazí - či to bude podobný typ elastického displeja alebo jednoducho okuliare pre rozšírenú realitu. To sa ale dozvieme až za pár rokov.

Zdroj: CNC