V Spojených štátoch sa spojila skupina vedcov, inžinierov a bývalých astronautov, ktorá navrhuje, aby plány na budúce kozmické ďalekohľady zahŕňali aj "poštartovací servis".

V apríli to bude 28 rokov, čo sa do vesmíru vydal Hubblov kozmický ďalekohľad. V rokoch 1993 až 2009 k nemu päťkrát odštartoval americký raketoplán.

Počas prvej servisnej misie opravili astronauti problém, na ktorý sa prišlo až po štarte. Hubble mal optickú vadu - sférickú aberáciu. Ďalšie servisné misie predĺžili životnosť astronomickej legendy a tiež ďalekohšad vylepšili.

Vesmírny servis

Na zjazde Americkej astronomickej spoločnosti vystúpil so svojím príspevkom aj najskúsenejší vesmírny opravár. John Grundsfeld letel do vesmíru päťkrát a z toho trikrát k Hubblovmu ďalekohľadu.

Grunsfeld vo svojej prezentácii predstavil celkový plán servisných operácii pre dokončovaný ďalekohľad Jamesa Webba - slide prezentácie bol prázdny.

Ďalekohľad Jamesa Webba stojí 200 miliárd, ale žiadne servisné misie nebudú. Na raketoplány sa už práši v múzeách a ďalekohľad bude dopravený do libračného centra asi 1,5 kilometrov ďaleko.

Budúca oprava ďalekohľadu Jamesa Webba robotickou misiou síce vylúčená nie je, ale je skôr nepravdepodobná. Vedci preto zameriavajú svoje úvahy na jeho nástupcu, čo budú ďalekohľady so zrkadlami o priemere 12 až 15 metrov. Chcú presvedčiť tímy, ktoré na plánoch budúcich ďalekohľadov pracujú, aby do príprav zahrnuli aj prípadné servisné misie. Vhodným návrhom ďalekohľadu je možné uľahčiť napríklad výmenu komponentov či pripojenie kozmickej lode.

Napríklad ďalekohľad WFIRST takúto infraštruktúru na palube mať nebude. WFIRST, ktorý je podobný Hubblovmu ďalekohľadu, odštartuje v polovici budúceho desaťročia a zameria sa na skrytú energiu a hľadanie exoplanét.

Komponenty kozmického ďalekohľadu by sme mohli rozdeliť do troch skupín: optika, vedecké prístroje a podporné zariadenia (solárne panely, antény, počítač). Z toho pramenia aj výhody servisných misii.

Servisná misia:

  • Znižuje riziko, že bude ďalekohľad odpísaný hneď po štarte alebo krátko po ňom - napríklad ďalekohľad Jamesa Webba bude stáť v prepočte 200 miliárd. Pokiaľ sa vo vesmíre nedokáže rozbaliť, bude to obrovský problém.
  • Predlžujú životnosť ďalekohľadu. Komponenty, samozrejme, majú svoju životnosť a niektoré trpia už len tým, že sú v kozmickom priestore - napríklad solárne panely Hubblovho ďalekohľadu boli ako sitko pre zásahy mikrometeoritov.
  • Vylepšujú výkon ďalekohľadu za rozumnú cenu. Hoci optická časť (zrkadlá) zostáva rovnaká, ďalekohľad môže mať vylepšovaním vedeckých prístrojov vyšší výkon alebo plniť nové úlohy.

Servisné misie by v budúcnosti nemuseli absolvovať astronauti, ale roboti alebo kombinácia oboch. Vedci navrhujú, že by bolo možné využiť aj nástupcov Medzinárodnej kozmickej stanice. Deep Space Gateway bude umiestnený na cislunárnej obežnej dráhe Mesiaca.

Zdroj: CNC