Vlani 7. decembra sa pri príležitosti ekonomického fóra Global Fortune Forum v čínskom Kantone odohrala úžasná show. Hostitelia predviedli svetový rekord v počte drónov pri lete v jednom kŕdli.

Celkom 1 180 drónov uskutočnilo zostavu pohybov a svetelných efektov, ktorá trvala 9 minút. Bolo to nádherné a tiež veľmi zaujímavé pre budúcnosť letectva i vojenských technológií.

Podľa predstaviteľov čínskej spoločnosti Ehang UAV, ktorá pre spomínanú šou poskytla kŕdeľ drónov, stojí jeden drón 1 500 dolárov. Vzhľadom k tomu, čo tieto dróny predviedli, sú prekvapivo lacné.

Takáto show vyžadovala dômyselný softvér, komunikačné linky pre prenos dát a ďalšie technológie, ktoré drónom umožnili autonómne a zároveň vysoko synchronizované pohyby.

Pri lete sa dróny zmestili do odchýlok len jeden centimeter vertikálne a dva centimetre horizontálne. Ak by sa niečo počas letu pokazilo, tak by dotyčný drón automaticky pristál, aby nesabotoval prácu ostatných.

Veľká kŕdle drónov majú podľa odborníkov značný potenciál pre vojenské využitie aj pre bezpečnostné aplikácie. Obzvlášť významné vraj je, že čínski odborníci zvládli sofistikovane autonómny pohyby veľkého kŕdľa, a tiež to, že dróny, ktoré nemôžu plniť svoje úlohy v kŕdli, automaticky pristanú. Spoločnosť Ehang tiež zdôrazňuje, že ich kŕdle autonómne riešia problémy a improvizujú v neočakávaných situáciách.

Vývoj kŕdľovej inteligencie pre dróny naberá v Číne naberá na obrátkach. V roku 2016 predviedli odborníci China Electronics Technology Group Corporation (CETC) a Tsinghua University kŕdeľ drónov, ktoré improvizovali počas letu. Ich dróny tiež v simulovanom útoku napadli a zlikvidovali pozemný cieľ.

Zdroj: Shutterstock

​Číňania sa s drónmi neobmedzujú len na zemský povrch a okolie. Obzerajú sa aj po vesmíre, aspoň tom najbližšom. Vyvíjajú dróny špecializované proti stealth cieľom, hypersonické špionážne stroje a tiež vzducholode pre veľké výšky. V jeseni 2017 špecialisti čínskej akadémie vied vypustili dva mikrodróny veľkosti krabice od topánok z vysoko letiaceho balóna.

Mikrodróny vyleteli vo výške 24 kilometrov nad zemským povrchom a dostali sa do vzdialenosti asi 100 kilometrov. Boli vybavené pasívnymi senzormi pre detekciu elektromagnetickej aktivity a technológií pre mapovanie terénu. Podobné dróny by mohli byť vypúšťané v kŕdľoch z lietadiel i veľkých drónov.