Rok 2018 bude z technologického hľadiska rozhodne vzrušujúcim, aj napriek tomu, že na hyperloop uháňajúci rýchlosťou 1220 km / h, si ešte chvíľu počkáme. Množstvo noviniek, sa ale môže stať realitou, akú sme doteraz mali možnosť poznať len z filmov.

Magic Leap

Zdroj: Magic Leap

​​Aj keď vo svete technológií s rozšírenou realitou neočakávame prevratné novinky, je isté, že tento rok budeme počuť o mnohých inováciách, ktoré budú predchádzať "veľkému tresku". Asi najdôležitejšou z nich, sa v dlhodobom horizonte javí softvérová platforma rozšírenej reality ARKit od Apple. Najpozoruhodnejšou bude pravdepodobne dlho očakávaný Magic Leap, ktorého vývojársku verziu plánujú predstaviť v tomto roku.

​Snímač odtlačkov prstov v displeji

Zdroj: Samsung

​Vlani boli Apple a Samsung ešte celkom opatrní, ale tento rok už pravdepodobne nebude nič stáť v ceste snímačom odtlačkov prsta zabudovaným v displeji. Zatiaľ je isté len to, že táto technológia už k dispozícii je. Nakoľko je spoľahlivá zistíme v prípade, keď sa tieto dve spoločnosti rozhodnú využívať túto technológiu vo svojich špičkových zariadeniach. Ak túto priekopnícku úlohu odmietnu, veľmi radi ich nahradia niektorí čínski výrobcovia.

Samostatné okuliare na virtuálnu realitu

Doteraz boli VR-okuliare rozdelené do dvoch veľkých skupín: lacné, ale slabé, ktoré fungujú pomocou mobilného telefónu a drahé prilby, ktoré možno použiť len s drahým počítačom. Tento rok ale Oculus a HTC predstavia okuliare, ktoré nepotrebujú telefón ani počítač, všetko je priamo v samotných okuliaroch. Jediná otázka je, či práve toto je chýbajúci článok k tomu, aby sa virtuálna realita rozšírila v ešte väčšom rozsahu.

Zdroj: Oculus

Autonómne vozidlá

Zdroj: Apple

​Otázka neznie, či budú, ale kedy a kto bude prvý. Je viac než isté, že medzi technológiou a právnou legislatívou bude tá druhá tou, ktorá spomalí rozšírenie týchto vozidiel.V Spojených štátoch už existuje zákon, ktorý by v tomto roku umožnil zvýšiť počet autonómnych vozidiel na verejných komunikáciách na 25 tisíc kusov. Kalifornia a Nevada, sa tiež stavajú k týmto vozidlám pomerne progresívne, ale môže sa stať, že prvou lastovičkou nebudú Spojené štáty, ale napríklad Singapur alebo všetkým novinkám otvorený Dubaj. Jedno je isté, od výrobcov to záležať nebude, napríklad Tesla už drží v ruke štartovaciu pištoľ.

Lietajúce taxíky

Zdroj: Airbus

​To, čo sa odštartovali autonómne vozidlá pred pár rokmi, začali lietajúce taxíky vlani, keď sa AirbusUberom začali predbiehať, kto ho bude mať prvý. Do toho sa zapojil na tohoročnej výstave CES aj Bell a Volvo nedávno odkúpilo celú vývojársku firmu zaoberajúcu sa výrobou lietajúcich taxíkov. Aj keď sa teda pomocou nich ešte dopravovať nebudeme, zopár funkčných prototypov tento rok určite uvidíme.

​Falcon Heavy

Zdroj: Project-X

Stavajú supervlak, pod Los Angeles vŕtajú diaľnicu a Tesla čaká len na samostatnú dopravu. Rok 2018 bude rokom Elona Muska, ktorý ho nemôže využiť pompéznejšie, ako štartom svojej rakety do vesmíru, ktorá svojimi rozmermi odštartuje novú éru v histórii vesmírneho cestovania.