Patríte k mužom, ktorí okrem hodiniek a svadobnej obrúčky nevlastnia žiaden iný šperk? Alebo máte retiazok, náramkov a náušníc až priveľa a nie ste si istý, či ich kombinujete správne? Máme pre vás zopár užitočných rád, ako šperky správne vyberať a kombinovať tak, aby dodali vášmu každodennému výzoru zaujímavý nádych.

Šperky nás skrášľujú už od samých počiatkov ľudstva. Od nepamäti slúžili ako ochrana pred zlými silami a ako symbol spoločenského postavenia. Šperky môžu mať čisto estetickú funkciu alebo spĺňať aj tú praktickú – brošne na uchytenie plášťa, ozdoby do vlasov alebo sponu na kravate. Z historického hľadiska šperky nikdy neboli výhradne ženskou záležitosťou a aj dnes existuje veľa značiek, ktoré vyrábajú šperky čisto pre mužský trh.  

Hodinky sú pre pánov tým najjednoduchším a najrozšírenejším spôsobom ako nosiť šperk. Predpokladáme, že aspoň jedny určite vlastníte a preto začnite od nich - zvyšné šperky by s nimi mali jednoznačne ladiť či už farebne alebo štýlovo. Z akého kovu je ich puzdro? Ak je strieborné, zvoľte náramok so strieborným zapínaním a okuliare so strieborným rámom. Ak je zlatej farby, voľte zlatú. Pokiaľ nosíte viac ako tri kúsky naraz, môžete ich zladiť do páru – hodinky s okuliarmi, náramok s prsteňom a retiazkou.  

​​Zlatá a strieborná sú základnými farbami a väčšine z nás pristane jeden odtieň viac ako druhý. Záleží na odtieni vašej pokožky – teplým tónom pristane viac zlatá a chladným strieborná. Nebojte sa, dnes vám nebudeme dávať lekciu o farebnej palete. Svoj odtieň nájdete jednoducho tak, že si na ruku priložíte náramok v obidvoch farbách a jasne uvidíte ten svoj.

Aktuálnym hitom sú jednoznačne

kovové šperky v odtieňoch ružovej a čiernej. Ich kombinácia už z diaľky kričí: štýl!

Pokiaľ chcete ísť s dobou, určite sa poobzerajte po farebných setoch v týchto odtieňoch.

Ďalším absolútnym hitom prichádzajúcej letnej sezóny sú pánske náramky na členky. Tak, ako pri náramkoch na ruku platí pravidlo, že šperk musí bezchybne sedieť – príliš tesný náramok vás bude tlačiť a príliš voľný bude opticky členky aj zápästia zmenšovať. Tiež si dajte pozor, aby sa členkový náramok nezachytával o vaše topánky.

​Pri výbere materiálov sofistikovaným pánskym šperkom jednoznačne dominujú kov a koža, krásne kúsky sa dajú nájsť aj z kameňa či dreva. Stavte na kvalitné pevné materiály prípadne ich kombinácie a určite nešliapnete vedľa.

Dôležitá je tiež udalosť, na ktorú sa práve obliekate. Nie na každom pracovnom pohovore bude krúžok v nose vítaný. Súhlasíme s názorom, že vaše schopnosti by mali zavážiť viac ako váš výzor, ale v praxi to funguje inak. Utvoriť si názor o človeku na základe výzoru v priebehu niekoľkých sekúnd je jedným zo základných inštinktov prežitia a odstraňuje sa len veľmi ťažko. Zbytočne neriskujte a pri formálnych príležitostiach zvoľte radšej decentný náramok, ktorý v ľuďoch vzbudí záujem namiesto predsudkov.   

V krátkosti ku prsteňom, náušniciam a retiazkam. Platí tu to isté pravidlo ako pri náramkoch – menej je rozhodne viac, preto stavte na kvalitu pred kvantitou. Najnovší trend týkajúci sa pánskych náušníc je kombinovať len jeden dlhší šperk. S dlhšou náušnicou v jednom uchu istotne zaujmete a preto si pripravte trefné odpovede na zvedavé otázky.  

Zdroj: Pinterest

​Či na sebe máte šperkov priveľa otestujete nasledovne – postavte sa pred zrkadlo. Splýva váš outfit do jedného zladeného celku, alebo pozornosť priťahuje výrazný trblietavý šperk alebo početné náramky na zápästí? Ako ste asi správne uhádli, prvá možnosť je tá správna.  

Na záver by sme radi uviedli, že v móde sa fantázií medze nekladú a nie každý musí s našimi radami súhlasiť. Keď váš štýl pozostáva z viacerých trblietavých šperkov, je to úplne v poriadku. Tým najpríťažlivejším na nás je predsa sebavedomie a ak ste so svojím výzorom spokojný, nikto vám nemôže tvrdiť opak. 

Farby nie sú len pre klaunov: Colour blocking pre mužov

Dnes vám priblížime aktuálny farebný trend, ktorým na seba upútate pozornosť absolútne kdekoľvek. Od druhej polovice minulého storočia sa takzvaný „colour blocking" (z angl. farebný panel) neustále vracia do módy a ako bavil našich rodičov v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, baví dnes aj nás.