Zatiaľ sme sa venovali dvom najklasickejším a najspoločenskejším verziám smokingu. Pre zábudlivých, bola to čiernočierna a polnočná modrá. Zopakujme si, že tieto sú tvojou voľbou číslo jeden v prípade, ak je na pozvánke BLACK TIE alebo CRAVATE NOIRE.

Existujú však aj ďalšie možnosti. Ak máš sebavedomie Ibrahima Maigu a nevadí ti byť absolútnym stredobodom pozornosti, jednou z nich je červená. Treba ale dobre zvážiť, na akú príležitosť si takéto smokingové sako oblečieš. Rovnako porozmýšľaj, či celkovo zapadne k tvojmu výzoru a spoločenskému postaveniu. Pokial si neduživý asistent office manažérky v nadnárodnom korporáte, najrozumnejšie bude držať sa dobre zvládnutej klasiky. Aj tak určite prekvapíš a ak si čítal moje predchádzajúce blogy, oblečieš sa lepšie ako tvoji nadriadení o päť levelov vyššie. U nás pravdepodobne aj lepšie ako generálny.

​​Keď však na to máš gule a zatúžiš po niečom neobvyklom, a nemám teraz na mysli sexturizmus v Thajsku, skús večerné sako vo výraznej farbe. Červená, najnovšie aj oranžová, ale aj iné farby, fungujú a spravia z teba kráľa noci. Pozor však na niekoľko vecí. V prvom rade je to materiál. Momentálne fičí zamat a ten je podľa mňa jediná možná voľba. Akýkoľvek iný materiál, úplne najhoršie lesklý, by mal za následok, že by si vyzeral ako člen nejakého bigbandu alebo ešte horšie boybandu z 90. rokov. Tiež si daj záležať, aby ti strih saka sedel a samozrejme, všetko ostatné musí byť dokonalý black tie, každý na teba totiž bude pozerať. Stále platí čierna lesklá hodvába klopa, či už vykrojená alebo šálová, ako v našom príklade, a jeden gombík pokrytý čiernym hodvábom.

Zdroj: Adam Rustman

Ak si skutočný macher, môžeš to vygradovať, ako sme to spravili my, a použiť výraznejšiu košeľu. Táto má napríklad zvýšený golier a jednovrstvové špicaté manžety. Podľa zakrytej légy, teda pásu látky nad gombíkmi, však stále vidno, že je určená ku smokingu. Ďalšou vychytávkou je vreckovka do saka v rovnakej farbe. Tomu ja hovorím vyhrotený farebný náklad, ktorý ale v tomto prípade dosť dobre funguje.Pre istotu zdôrazním, že aj k tomuto saku patria čierne smokingové nohavice s lampasom a lakované topánky, určite nič iné, pokiaľ sa bavíme o black tie.

Takže, čo to tu dnes máme:

  • smokingové sako Mango
  • smokingová košeľa Karl Lagerfeld
  • viazací motýlik Marks & Spencer
  • vreckovka do saka Peek & Cloppenburg
  • nohavice Frack & Co

Takéto sako má navyše jednu výhodu, na rozdiel od klasického čierneho alebo tmavomodrého, ktoré vyzerajú veľmi slávnostne. Vieš ho využiť aj na večerný drink, alebo iné príležitosti. K ležérnejším kombináciam sa ešte hádam niekedy dostaneme.

Každopádne priprav sa, že ak sa takto nahodíš, ženy z teba budú horieť a mužov spáliš pohľadom. Skús sa preto udržať v režime na pána a nie na chudáka v ogrcanom zamatovom sačku.

Štýlový víkend priatelia!  Sledujte aj ďalšie vychytávky na mojom blogu.

Rustmanov štýl: Smoking (Polnočná modrá)

V minulej časti sme sa pozreli na úplné základy mužského večerného odevu. Dnes si povieme o ďalšej možnosti a najmä sa dozvieme, čo je polnočná modrá. Nie, to nie je názov fancy drinku, ani nenápadné označenie zázračnej tabletky, ktorú budeš po päťdesiatke pre istotu nosiť v peňaženke, ak budeš chcieť preháňať mladé dievčatá.