Najzaujímavejšie na pánskom šatníku je, že každý jeho kus má samostatný príbeh. Teraz si niečo povieme o vestách.

Jednoradové alebo dvojradové, oblečené k džínsom alebo k obleku, vesty ukryté pod sakom získali prestíž vo svete pánskej módy už v 17. storočí a dnes sa stávajú čoraz populárnejšie.

Vesta, ktorá pochádza z Británie, má viac ako tristopäťdesiatročnú históriu, čím sa radí medzi najstaršie kusy pánskeho oblečenia, rovnako ako ozdobné vreckovky a traky.

Za tento módny doplnok zvýrazňujúci úzky mužský driek, vďačíme kráľovi Karolovi II., ktorý v roku 1666 vyhlásil, že všetci muži, ktorí sa starajú o svoj zovňajšok by mali nosiť vestu.  

Vďaka tomuto nariadeniu, sa vesty rýchlo rozšírili medzi štýlovo sa obliekajúcimi mužmi. Tí si nápadné, pestrofarebné vesty nechávali šiť z najkvalitnejších materiálov (hodváb, čipka) a zdobiť špeciálnymi gombíkmi a prámikmi, aby upozornili na veľkosť svojho majetku. Okrem pestrých farieb nezanedbávali ani rôzne ozdoby, takže je jasné, že odev, ktorý pôvodne zakrýval driek a nosil sa pod sakom, sa stal hlavným prvkom pánskeho oblečenia.

Zdroj: Tumblr

​​V priebehu stáročí sa vzhľad vesty zjemnil: aj v 19. storočí sa tešil veľkej obľube, ale v tej dobe už dominovali menej nápadné a zdobené materiály. Tiež boli v porovnaní so svojimi predchodcami z minulosti kratšie a užšie – vďaka čomu fungovali ako korzet a pomáhali ukryť nadbytočné centimetre.

Čoskoro sa pod vestami začali nosiť skutočné korzety a to v dobe, keď bol nielen v kruhoch žien, ale aj mužov populárny takzvaný osí driek, ktorý zvýrazňoval šírku ramien a prepožičal ich nositeľom mužný vzhľad.

Každodenné nosenie vesty sa v prvej polovici 20. storočia nezmenilo: stále bola vlneným módnym doplnkom a súčasťou trojdielnych oblekov. Uhlie používané na vykurovanie bolo v 20. a 30. rokoch minulého storočia príliš nákladné pre obyčajných ľudí a vesta ich aspoň zahriala. Na druhej strane, schovávala traky, ktoré boli považované za spodnú bielizeň.

Zdroj: Tumblr

​​Príchodom opasku, sa na traky a vestu pomaly zabudlo. Vesty nahradili populárne pletené svetre a nedostatok materiálu v druhej svetovej vojne situáciu ešte zhoršil: muži začali vyhľadávať pohodlnejšie oblečenie a venovali menšiu pozornosť módnemu oblečeniu.

Aj keď v nasledujúcich desaťročiach vesty úplne nezmizli (v 70. rokoch prišli opäť do módy v džínsovom a koženom variante),  skutočnú pozornosť vo svete módy, si zaslúžili až v poslednom desaťročí: objavili sa na módnych prehliadkach renomovaných značiek ako Armani alebo Dior. V súčasnosti si môžeme vyberať z veľkého výberu fast fashion značiek, čo tiež dokazuje ich rastúcu popularitu.

Pár užitočných rád

Vesty môžu byť jednoradové alebo dvojradové. Kým  jednoradové sú vhodnejšie pre bežné obleky, elegantnejšie dvojradové, sa najlepšie hodia na svadby. Každopádne by sa mali nosiť ako súčasť trojdielneho obleku.

Niektoré vesty majú ostrý a iné zase oblý golier vyrobený väčšinou z rovnakej látky ako vesta samotná. Výnimkou sú prípady, keď pre výraznejší vzhľad majú materiál, ktorý je s ňou v kontraste.

Okrem populárnych typov s nie veľkým „véčkovým“ výstrihom, sa nosia aj modely s veľkým výstrihom rozšírené najmä v 20. rokoch minulého storočia, s ktorými sa môžete stretnúť na spoločenských udalostiach, a tiež vo filmoch so Stevom McQuennom, ktorý bol ich veľkým fanúšikom.

Zdroj: YouTube

​Ak by sme mali spomenúť nejaké pravidlá v súvislosti s nosením vesty, tak asi to, aby ste si pri jednoradovej nikdy nezapínali spodný gombík. Pri dvojradovej je to presne naopak.

A tu sú ostatné pravidlá, ktoré je dobré si pamätať:

  • vesta musí vždy sedieť: má byť pohodlná a priliehať k trupu, ak je trochu širšia výsledný efekt bude úplne opačný;  
  • vyvarujte sa opaskom a používajte radšej traky. Opasok noste výlučne pri casual príležitostiach, bez saka a v kovbojskom štýle;
  • k veste s veľkým výstrihom nosíme motýlika;
  • kravata musí byť uviazaná nakrátko, aby v žiadnom prípade nevytŕčala spod vesty
Zdroj: Shutterstock

​Tí najväčší odvážlivci, môžu v duchu broken suit vyskúšať nosiť odlišnú vestu, než je materiál obleku. Stačí kreatívne zladiť farebnú kombináciu ozdobnej vreckovky na saku, košele s vhodným vzorom a kravaty.