Do hľadania správnej vetrovky, sa rozhodne oplatí investovať čas. Pokiaľ si vyberiete kvalitný materiál a budete ju správne skladovať a čistiť podľa inštrukcií, vydrží vám bez problémov niekoľko rokov. Keďže sa jedná o pomerne veľký kus oblečenia, ktorý okamžite upúta pozornosť, pripravili sme pre vás galériu trendových búnd.

Čo sa týka materiálu, momentálne je veľmi populárny denim. Štýlu dominujú letecké a prešívané bundy a dizajn dodáva technické prevedenie klasických kúskov, akými je napríklad nadčasová parka. U návrhárov sme zaregistrovali časté použitie ovčej vlny, či už pravej alebo ekologickej umelej.

Pozrite si galériu

​Letecká bunda (Bomber)

Bunda pôvodne navrhnutá pre vojenských pilotov prešla od svojho vzniku dlhým vývojom a dnes si je naozaj z čoho vyberať. Neostávajte preto len pri stereotypnej čiernej v nylonovom prevedení. Letecké bundy spadajúce do kategórie ležérnych a ležérno-elegantných vrchných častí odevu sú v ponuke v oveľa príťažlivejších farbách, materiáloch a dizajnoch. V zimných mesiacoch siahnite po bomberoch z teplejších materiálov a pre dodanie štýlu aj s výrazným golierom, ako napríklad z už spomínanej vlny.

Pozrite si galériu

​Prešívaná páperová vetrovka

Prešívané vetrovky sa stali súčasťou predvádzacích mól najmä vďaka talianskej značke Moncler. Názov Moncler je odvodený od mestečka Monestier-de-Clermont vo francúzskych Alpách a už tým naznačuje, že sa jedná o značku, ktorá vyrába oblečenie chrániace pred chladom v horskom prostredí.

Moncler dodával oblečenie viacerým vysokohorským expedíciám a počas Zimných olympijských hier v roku 1968 v Grenoble aj francúzskemu lyžiarskemu tímu. Čo sa z tejto historickej udalosti pre Moncler zachovalo dodnes sú výrazné farby vetroviek a kovový lesklý materiál. S takouto vetrovkou sa určite nestratíte ani na svahu, ani v šedých uliciach mesta.

Pozrite si galériu

​Parka

Parka bola pôvodne vymyslená Inuitmi v arktických oblastiach, kde domorodých obyvateľov chránila svojim praktickým strihom pred nepriaznivým počasím. Nosili ju prevažne ženy a preto mala zakomponované aj vrecko na nosenie dieťaťa. Dnes je parka unisex kabátom a vďaka svojej pohodlnosti a praktickosti (dá sa prehodiť cez sako či oblek, hoci dominuje prevažne ležérnemu štýlu), si získala celosvetovú popularitu.

Súčasným trendom rozšíreným medzi návrhármi je pridávanie technických prvkov, akými sú vetracie otvory a vrecká na zips s pridanou záklopkou. K legendárnej parke patrí jednoznačne kapucňa a prípadne sťahovacia šnúrka na pás. Tradičné parky boli vyrábané z tulenej kože, dnes sa používajú prírodné alebo umelé nepremokavé materiály.

Medzi najrozšírenejšie parky do zimného počasia patria tie od kontroverznej značky Canada Goose, ktorá čelí neustálej kritike a výzvam zo strany ochrancov zvierat, za používanie kožušín z kojotov. Našťastie, pre milovníkov zvierat je trh s parkami obrovský a veľa výrobcov dnes pracuje výlučne s prírodnými materiálmi.

Pozrite si galériu