Pred niekoľkými dňami oznámila slovenská futbalová hviezda Marek Hamšík (34) koniec reprezentačnej kariéry. V najcennejšom drese, v ktorom reprezentoval Slovensko, dokázal odohrať rekordných 135 zápasov, pričom sa mu podarilo skórovať až 26-krát. Zhrnuli sme jeho cestu, ktorú musel mnohonásobný futbalista roka Slovenska absolvovať počas jeho futbalovej kariéry.

Hamšík si za 18 rokov profesionálnej kariéry vyskúšal, aké je to hrať v talianskej Serie A, ktorá sa radí medzi najkvalitnejšie futbalové ligy na svete. Ešte ako 17-ročný mladík si zahral za Bresciu, z ktorej neskôr prestúpil do Neapolu, kde má doteraz medzi fanúšikmi obrovskú reputáciu.

Otec musel predať auto

Jeho otec chcel všetko pre to, aby si mladý Marek vyskúšal, aké je to hrať v Slovane Bratislava. Bol dokonca nútený predať ich auto - modrú felíciu. "Chceli sme spraviť všetko pre deti, hoci sme peňazí nemali veľa, ale snažili sme sa. Nehanbím sa za to, že sme v roku 2001 museli predať auto," vyjadril sa Marekov otec Richard v článku pre Nový čas.

"Slovan vtedy nemal peniaze, aby ho vykúpil, tak sme to museli urobiť my. Bolo to 120-tisíc korún. 60-tisíc som si požičal od kamarátov a za 60-tisíc sme predali auto. Nevedeli sme, ako to dopadne, či sa po pol roku nevráti, bol v puberte a mohli ho v hlavnom meste zlákať všelijaké nástrahy. Ale Marek mal hlavu na správnom mieste a šiel za svojím cieľom," povedal otec Richard Hamšík.

Zdroj: Profimedia.sk

Slávny prestup do Neapolu

Po dvoch úspešných sezónach v talianskej Brescii sa Marekovi naskytla možnosť prestúpiť do SSC Neapol. Historický prestup mu umožnila 5-ročná zmluva a 5,5 milióna eur. Vo svojom debute proti Cesene v Talianskom pohári strelil taktiež svoj prvý gól a asistenciu. Aj napriek neskoršiemu záujmu anglickej Chelsea FC či španielskeho Atlético Madrid prejavil Marek vernosť svojmu klubu, kde ostal dlhých 12 rokov. Podarilo sa mu prekonať i rekord legendy Diega Maradonu v počte strelených gólov za klub, za čo si vyslúžil "Športové čestné občianstvo Neapolu".

Futbal ho zaviedol až do Číny

Po mimoriadne úspešnom dvanásťročnom príbehu v talianskom Neapole sa mu v roku 2019 naskytla možnosť zahrať si v Číne. Trojročnú zmluvu mu ponúkol klub Dalian Yifang, ktorý mu ročne garantoval astronomickú čiastku - 9 miliónov eur. Marek aktuálne pôsobí v tureckom Trabzonspore, do ktorého prestúpil iba po šiestich zápasoch vo švédskom IFK Göteborg. Predpokladá sa, že po ukončení reprezentačnej kariéry sa bude Marek venovať svojej rodine.