Kontroverzná správa o labutiach, ktoré sa „vrátili“ do benátskych kanálov, zasiahla milión ľudí.

„Nečakaný vedľajší účinok pandémie," píše autorka tweetu. „Voda benátskych kanálov je po prvý raz čistá. Vidno v nej ryby a vrátili sa labute.“

Tweet tvrdí, že príčinou pandémie koronavírusu a úbytkom turistov, sa do kanálov v Benátkach vrátili labute. V skutočnosti sú labute pravidelnými návštevníkmi ostrova Burano v Benátkach.

Autorka tweetu Kaveri Ganapathy Ahuja z Naí Dillí v Indii tvrdí, že videla nejaké fotografie na sociálnych sieťach a rozhodla sa ich spojiť do jedného príspevku, pričom si neuvedomila, že labute už boli v Burane predtým, než v Taliansku prepukla epidémia koronavírusu.

„Tweet bol iba o zdieľaní niečoho, čo mi v týchto pochmúrnych časoch prinieslo radosť,“ uviedla autorka. Nikdy neočakávala, že sa z toho stane virál alebo tým spôsobí škodu. „Priala by som si, aby existovala možnosť úpravy na Twitteri len pre chvíle, ako je táto,“ hovorí Ahuja.

Napriek tomu tweet neodstránila a ani neplánuje, pričom tvrdí, že je stále relevantný, pretože vody v Benátkach sú čistejšie ako obvykle - v dôsledku zníženej aktivity lodí - a na tom záleží. Jej tweet získal vyše milióna lajkov a zdieľali ho viaceré veľké spravodajské agentúry. „Je to môj osobný záznam a nechcela by som ho zmazať,“ hovorí.

Na sociálnych sieťach sa objavili aj ďalšie falošné správy so zvieratami, spiacimi opitými slonmi na čajových plantážach v Číne či delfínmi v videnými tiež v Benátkach.   

„Myslím si, že ľudia chcú naozaj veriť v silu prírody, ktorá sa obnoví,“ hovorí Susan Clayton, profesorka psychológie a environmentálnych štúdií na College of Wooster v Ohiu. „Ľudia dúfajú, že bez ohľadu na to, čo sme urobili, je príroda dostatočne silná, aby sa vzchopila.“

Znečistenie ovzdušia v Číne sa drasticky znížilo, odkedy sa vďaka koronavíru zastavil tamojší život

Satelitné snímky NASA zaznamenali drastický pokles monstva znečisťujúcich látok v Číne, čo je „čiastočne" spôsobené koronavírusom. Zlepšenie sa týka hlavne koncentrácie oxidu dusičitého v atmosfére. Tento toxický plyn sa vypúšťa do atmosféry dopravou a priemyslom, ale u oboch zaznamenali v Číne prudký pokles, keďže celá krajina je zaneprázdnená potláčaním epidémie koronavírusu vo Wu-chane.