Letový dispečer neuniesol rozchod: Expriateľke sa vyhrážal, že nechá zraziť lietadlá

Pasažieri dvoch lietadiel nad austrálskym Brisbane si prežili drámu, o ktorej ani nevedeli. Zatiaľ čo v pokoji sedeli na svojich miestach, letový dispečer, ktorý dozeral na ich lety, svojej bývalej priateľke sa vyhrážal, že lietadlá nechá, aby sa zrazili. Žene napísal, že pokiaľ dôjde k leteckej havárií, bude to jej vina.

K incidentu, o ktorom Austrálčanka prehovorila, došlo vlani vo februári. Žena si z osobných dôvodov priala zostať v anonymite, vysvetlila ale, že to nebolo prvýkrát, kedy sa jej jej bývalý priateľ vyhrážal. Muž pracoval pre austrálsky národný letový dispečing Airservices Australia v Melbourne.

Muž sa expriateľke vyhrážal opakovane

Vo februári 2019 poslal svojej priateľke správu:

"Velocity774 sa snaží naraziť do Xanadu221."

Austrálčanka vysvetlila, že na základe predošlých správ pochopila, že sa vyhráža, že nechá lietadlá, aby sa zrazili. Žena si následne v súvislosti zo sérií vyhrážok nechala vystaviť súdny príkaz o zákaze priblíženia a kontaktovania.

Velocity je skratka používaná pre lietadlá aeroliniek Virgin Atlantic Airways, Xanadu zase pre leteckú spoločnosť Air Asia X. Dispečer svoju správu doplnil o záber z radaru, na ktorom je vidieť, že lety sa k sebe nad Brisbane veľmi priblížili.

Airservices Australia: Lety neboli v ohrození

Prípadom sa zaoberali austrálske letecké úrady, muž bol počas vyšetrovania suspendovaný. Spoločnosť Airservices Australia sa o incidente dozvedela v septembri 2019 a ihneď začala s vyšetrovaním. Prípad bol uzavretý len nedávno, presné závery vyšetrovateľov nie sú známe. Nevie sa ani, či suspendovaný dispečer prišiel o prácu, alebo sa vrátil na svoje miesto.

Hovorca Airservices Australia následne vysvetlil, že nikto nebol v nebezpečenstve, pretože jeden letový dispečer nemôže spôsobiť zrážku dvoch strojov. "Bezpečnosť letov je pre nás tou najvyššou prioritou. Airservices Australia všetko dôkladne vyšetril a s istotou môžeme povedať, že nedošlo k ohrozeniu ani jedného z daných letov," povedal hovorca dispečingu.

Zdroj: CNC