Slovák mal v krvi deväť promile: Na posedenie zrejme vypil približne dva litre tvrdého alkoholu

Dvaja policajti našli v sobotu ráno na lavičke pred poliklinikou v Trnave muža, u ktorého sa následne zistilo, že má v krvi deväť promile alkoholu. Muž pri sebe nemal žiadne doklady, nakoniec ho ale polícia zrejme identifikovala pomocou sociálnych sieťach. S odvolaním na oznámenie slovenského polície o tom informoval web Dnes24. Muža našli policajti na lavičke pred vchodom do trnavskej polikliniky v sobotu o šiestej ráno. Strážnici mu poskytli prvú pomoc a zavolali záchranárov. Tí ho potom oživovali a následne odviezli do nemocnice.

Muž pri sebe nemal doklady, ani nebol hlásený ako nezvestný. Polícia tak v snahe ho identifikovať umiestnila výzvu na Facebook. Uviedla, že ide o muža strednej postavy vo veku 30 až 35 rokov. Muž má hnedé oči, nakrátko ostrihané čierne vlasy, vzadu na hlave plešinu a na brade tri zahojené jazvy. Vo výzve bol takisto popis oblečenia, ktoré mal muž na sebe.

Najväčší šok pre policajtov podľa webu Pravda však prišiel vo chvíli, keď bola mužovi zmeraná hladina alkoholu v krvi. Objavilo sa totiž číslo, ktoré za celú svoju kariéru ešte nevideli.

"V krvi mu zistili deväť promile alkoholu,"

spresnila policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Podľa webu Dnes24 musel muž na posedenie vypiť asi 1,9 litra vodky či 19 litrov piva alebo sedem litrov vína, aby dosiahol kritických deviatich promile.

"To je možno nový slovenský rekord," reagoval podľa webu Pravda lekár a záchranár Viliam Dobiáš.

"Alkohol tlmí mozgové bunky. Najprv tie, ktoré ovplyvňujú našu povahu, preto si na začiatku začne človek pripadať múdry a krásny. Postupne tlmí bunky šedej kôry mozgovej, ktoré nás držia pri vedomí. Keď však stúpa koncentrácia alkoholu, tlmí všetky bunky v tele aj v mozgu, ktoré majú na starosti automatické centrá, udržujú krvný obeh, dýchanie, takže dochádza k strate koordinačnej funkcie mozgu," vysvetlil Dobiáš s tým, že v bezvedomí sa človek môže aj zadusiť . Dýchanie sa spomalí, je plytšie a nedostatok kyslíka tiež prehlbuje bezvedomie.

"Ďalej dochádza k strate kontroly nad činnosťou srdca, rozšírenie všetkých ciev v tele, zníži sa krvný tlak, a to znamená kritické zníženie hladiny kyslíka a živín, čo poškodí mozog a srdce. Je to začarovaný kruh, ktorý potom vedie k zástave dýchania, krvného obehu. Alebo sa človek ešte predtým zadusí žalúdočným obsahom," spresnil Dobiáš a doplnil, že na také zadusenie môžu stačiť tri alebo štyri promile.

K tomu, aby človek prežil deväť promile, musí podľa Dobiáša piť pravidelne. Takto vysokú hladinu alkoholu v krvi však podľa svojich slov ešte u nikoho nenameral. "Najviac to (zatiaľ) bolo 6,7 promile," poznamenal.

Zdroj: CNC