Dievčatko našlo vo vianočnom prianí Tesco šokujúci odkaz od väzňov: Obchod je zdesený

Šesťročná Florence dostala škatuľu vianočných prianí, ktoré vo svojej sieti predáva spoločnosť Tesco. Výťažok ide na dobročinné účely. Kartička s obrázkom veselého Santu ale už bola popísaná - odkaz poslali zúfalí väzni, ktorí sú nútení k otrockej práci. Obchodný reťazec už s dodávateľom spoluprácu prerušil.

"Sme zahraniční väzni v čínskej väznici Šanghaj Quingpu. Musíme pracovať proti našej vôli. Pomôžte nám a informujte organizáciu pre ľudské práva," bolo napísané na vianočnom prianí. Ich predajom v reťazci Tesco získavajú peniaze zdravotnícke neziskové organizácie, ktoré sa zaoberajú napríklad srdcovými chorobami alebo cukrovkou. Vlani tak získali vyše 350 tisíc eur.

Pisateľ zúfalého odkazu žiadal, aby nálezca kontaktoval novinára Petera, aj ten totiž až do roku 2015 pobýval v rovnomennej čínskej väznici. Otec Florence prianiu vyhovel a dozvedel sa ďalšie podrobnosti. Cez Humpreyho sa totiž dostal k ďalšiemu väzňovi. "Balili sme vianočné priania pre Tesco a tiež darčekové balíčky pre rovnakú firmu," potvrdil jeden z nich.

Spoločnosť Tesco už prerušila s dodávateľom spoluprácu. Šokovaná hovorkyňa vyhlásila: "Nikdy by sme nedovolili väzenskú prácu v našom dodávateľskom reťazci," povedala. Podľa nej čínska firma nedávno prešla auditom, ktorý neobjavil žiaden problém.

Zdroj: CNC