Muži najradšej klamú do očí: Za dobrých klamárov sa považujú dvakrát častejšie než ženy

Muži sa považujú za dobrých klamárov dvakrát častejšie než ženy a najradšej klamú do očí. Ukázala to štúdia expertov z oblasti psychológie na univerzite v talianskej Padove. Vyplynul z nej tiež poznatok, že klamári sú najčastejšie medzi dobrými rečníkmi. Praví "experti" v klamstvách tkajú lži do autenticky vyzerajúcich príbehov, ktoré "posypú" pravdami.

Vedeckého výskumu sa zúčastnilo 194 ľudí. Skúmané boli zo všetkých uhlov ich zvyky, ktoré si vypestovali počas klamania. Najčastejšie údajne klameme rodine a priateľom, až potom partnerom a kolegom.

Tím psychológov z Padovskej univerzity a univerzity v Portsmouthe tiež uvádza, že dobrí klamári najradšej predávajú nepravdu tvárou v tvár. Je to pre nich komfortnejší spôsob než prostredníctvom textových správ, pričom sociálne médiá sú najmenej pravdepodobným miestom, kde by klamali.

Malý počet klamárov, veľký počet lží

"Našli sme významné spojenie medzi schopnosťou klamať a pohlavím. U mužov bola viac než dvakrát väčšia pravdepodobnosť, že sa budú považovať za dobrých klamárov," povedala psychologička a vedúca výskumu Brianna Verigin, ktorá pôsobí na portsmouthskej univerzite.

"Jeden z predošlých výskumov ukázal, že väčšina ľudí hovorí priemerne dve lži denne, ale je to trochu zložitejšie - veľký podiel ľudí totiž neklame každý deň. Za väčšiu časť existujúcich klamstiev je teda zodpovedný malý počet plodných klamárov," vysvetľuje s tým, že skupina malého počtu klamárov až 40 percent všetkých klamstiev.

Zdroj: CNC