Slovenských vodičov najviac štvú zahmlené okná: Dlhodobé riešenie pritom stojí pár eur

Zimná sezóna je definitívne tu a nejedného vodiča štvú neustále zahmlené okná v jeho aute. Pozreli sme sa na všeobecné aj babské rady, ako s týmto problémom najlepšie zatočiť.

Predchádzanie zahmleným oknám v aute ide ruka v ruke samotnému zabráneniu vzniku vlhkosti v kabíne. V zime si pritom vlhkosť do auta nosíme často s mokrými topánkami a oblečením, čím potom nasiaknu koberčeky a polstrovanie. A po zapnutí kúrenia sa, pochopiteľne, začne voda odparovať.

Klasicky teda bude najlepšie udržiavať interiér auta vyvetraný a v suchu a čistote. Na zimu sa tiež určite hodia aj gumové koberčeky, z ktorých možno vodu jednoducho vyliať a rýchlejšie tiež uschnú ako nasiaknuté textilné koberčeky.

Vlhkosť v kabíne môže spôsobovať aj starý a znečistený kabínový filter, ktorý by sa mal minimálne raz ročne meniť. Starý filter už zle pohlcuje vlhkosť a tiež má v sebe nečistoty, ktoré vlhkosť udržujú.

Pre aktívne zachytávanie vlhkosti v kabíne potom môžete použiť aj takzvaný Silikagél, teda známe vrecúška pohlcujúce vlhkosť (napríklad z krabice od topánok, elektroniky a pod.). Ostatne diskrétne pohlcovače vlhkosti možno normálne kúpiť, potom už ich stačí uschovať na otvorenom mieste v interiéri.

​Samozrejme, existujú aj babské rady, ako zahmleniu okien predísť. Ak máte ďalšie, určite nám ich napíšte do komentárov.

Babské rady:

  • vyleštiť okná penou na holenie
  • vyleštiť okná technickým benzínom / liehom
  • potrieť okná rozkrojeným jablkom či zemiakom a povrch vyleštiť do sucha
  • umiestniť do interiéru stelivo pre mačky v ponožke
  • umiestniť do interiéru ryžu vo varných vreckách

Ako najrýchlejšie osušiť zarosené okná?

Ešte než sa začnete hrať s ovládaním klimatizácie, je najlepšie kompletne oškrabať námrazu a omiesť sneh z vonkajšej strany okien. Ich prehriatie potom nebude trvať tak dlho a zahmlievania vnútri sa zbavíte rýchlejšie. Vyvetranie interiéru je potom základ, takže už pri škrabaní okien si môžete nechať otvorené dvere.

Pri odchode je potom najlepšie ponechať okná chvíľu ľahko otvorená, ventilátory pustiť na maximum, výduchy smerom na okná, kúrenie nastaviť na maximálnu teplotu a vypnúť vnútorný obeh ventilácie (na prístup suchého vzduchu z vonku). Klimatizáciu sa oplatí tiež zapnúť, pretože automaticky vysušuje vzduch v kabíne.

Zdroj: CNC