Muži vedia o svojej prostate nebezpečne málo, tvrdí jedna charitatívna organizácia.

Prostata je nesmierne dôležitá, pretože je zodpovedná za produkciu spermií a hrá dôležitú úlohu pri ejakulácii. Žiaľ je nesmierne dôležité o nej vedieť aj ďalšie veci: podľa agentúry Prostate Cancer UK každý rok sa diagnostikuje rakovina prostaty u viac ako 40 tisíc mužov. Je to najbežnejší typ rakoviny u mužov.

Prieskum organizácie zistil, že jeden z piatich mužov nevedel, že má prostatu, a väčšina mužov nevedela o rizikách vzniku rakoviny.

Samotná žľaza je orgán veľkosti orecha umiestnený pod močovým mechúrom a pred konečníkom. Prostata vytvára tekutinu, z ktorej pozostávajú aj spermie.

Prieskum, ktorý zahŕňal 1 900 mužov, odhalil, že 92 percent si vôbec nebolo vedomých úlohy prostaty a 54 percent ani nevedelo, kde sa nachádza. Sedemnásť percent si nebolo istých, či vôbec majú prostatu.

„Je mimoriadne nebezpečné, že väčšina mužov o tomto dôležitom orgáne nevie nič, aj keď je to najbežnejší typ rakoviny u mužov. Nehovoríme dosť ani o problémoch, ktoré môžu vyplynúť z dysfunkcie prostaty: problémoch s ejakuláciou, kvalite spermií, prekážkach s tokom moču a inkontinencii,“

tvrdí Angela Culhane, koordinátorka výskumu.

Zdroj: BBC