Inteligentný šimpanz pral vo výbehu tričko: Jeho kolegyňa si zase sama zametá výbeh

Šimpanzy sú svojou inteligenciou známi, no jednému primátovi v Číne sa podarilo prekvapiť aj svoju chovateľku. Opičiak sa totiž chopil mydla a začal prať biele tričko vo svojom výbehu po tom, čo to od ženy odpozoroval. Jeho snaženie zachytila kamera.

Pozoruhodná príhoda sa odohrala v zoologickej záhrade Le-che Le-tu v Čchung-čchingu v juhozápadnej Číne. Hovorca zoo uviedol, že osemnásťročný samec Jü-chuej rád pozoroval svoju chovateľku, keď prala oblečenie a začal ju napodobňovať.

Chovateľka sa ale chcela presvedčiť, či šimpanz pranie naozaj odpozoroval, a tak mu do výbehu k malému kamennému bazéniku s vodou dala biele tričko, mydlo a kefku. Keď boli Jü-chuej s jeho sedemnásťročnou sestrou opäť vpustení do výbehu, zamieril samec priamo k tričku a začal prať.

Tričko opakovane namočil do vody a niekoľkokrát ho namydlil, zatiaľ čo jeho sestra všetko sledovala z neďalekej preliezačky. Keď sa na tričku vytvorilo dostatočné množstvo peny, tak ho Jü-chuej opláchol, vyžmýkal a položil bokom. Zrejme ho to veľmi bavilo, pretože po chvíli postup zopakoval. Celá akcia, počas ktorej chovateľka obom šimpanzom pripravila potravu, trvala asi pol hodiny.

Predtým v tomto roku sa neobvyklým koníčkom preslávila aj osemnásťročná samica šimpanza Mej Su. Tá naopak odpozorovala zametanie. Video, na ktorom si metlou zametá v klietke, obletelo internet. Zamestnanci lesnej zoo v Šen-jangu na severovýchode Číny uviedli, že Mej Su má inteligenciu asi trojročného dieťaťa. Uvedomili si to, keď sa nesnažila odhryznúť vrchnák fľaše s vodou, ale uzáver jednoducho odskrutkovala.

DNA človeka a šimpanza sú na 99 percent zhodné, čo z týchto primátov robí najbližšie žijúcich príbuzných k ľuďom.

Zdroj: ČTK