Juhokórejčania sa nechávajú pochovať zaživa: Veria v lepší život a urovnanie vzťahov

Jedna juhokórejská služba ponúka pohreby zadarmo - ale len tým, ktorí sú ešte nažive. V zdravotníckom centre Hjowon sa už vyše 250 tisíc ľudí zúčastnilo masových "pohrebov zaživa" s nádejou, že zlepší svoj život, keď budú predstierať vlastnú smrť.

"Keď si uvedomíte a prežijete smrť, získate nový prístup k životu," hovorí 75-ročná Čcho Če-hi, ktorá sa nedávneho pohrebu zaživa zúčastnila v rámci programu "správneho umierania". Taký program ponúka jej opatrovateľský ústav. Udalosti sa zúčastnili desiatky ľudí, od -násťročných po seniorov. Mali na sebe smútočné závoje, fotili si pohrebné portréty, spisovali posledné vôle a strávili asi desať minút v zatvorenej rakve.

Vysokoškolský študent Čche Čin-kjo potom uviedol, že čas strávený v rakve mu pomohol uvedomiť si, že na ostatných príliš často nazerá ako na súperov. "Keď som bol v rakve, pýtal som sa sám seba, na čo mi to je," uviedol 28-ročný muž. Dodal, že po dokončení štúdia si plánuje založiť vlastné podnikanie namiesto toho, aby sa uchádzal o miesto na vysoko konkurenčnom kórejskom pracovnom trhu.

"Je dôležité sa na smrť pripraviť a poučiť sa z nej už v mladom veku," hovorí profesor patológie Jo Un-Sil, ktorý o smrti napísal knihu.

V roku 2016 v Južnej Kórei pripadlo 20,2 samovraždy na 100 tisíc obyvateľov. To je takmer dvakrát viac, než je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie svetový priemer.

Pohrebná spoločnosť Hjowon začala ponúkať pohreby zaživa, aby pomohla ľuďom vážiť si svoj život a hľadať odpustenie a uzmierenie v rodine a medzi priateľmi, hovorí Čong Jong-mun, ktorý službu vedie. Hreje ho vraj pri srdci, keď sa ľudia pomeria na pohrebe svojho príbuzného. Mrzí ho ale, že s tým tak dlho čakajú.

"Nemáme nekonečno času. Preto si myslím, že je táto skúsenosť tak dôležitá. Môžeme sa ospravedlniť a pomeriť skôr a žiť šťastne po zvyšok života," vyhlásil Čong.

Párkrát odradil ľudí, ktorí premýšľali, že by si siahli na život. "Vybral som si tých ľudí, ktorí sa sami seba pýtali, či by nemali spáchať samovraždu, a ich rozhodnutie som zvrátil," dodal.

So študentom Čchom posolstvo o hodnote jedinca pohlo. "Chcem, aby ľudia vedeli, že na nich záleží a že keby odišli, boli by niektorí ľudia veľmi smutní. Šťastie sa nachádza v prítomnosti," hovorí so slzami v očiach.

Zdroj: ČTK