Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodná fajka vs. cigarety: Bezpečnejší spôsob fajčenia?
Zdielať na
Life

Vodná fajka vs. cigarety: Bezpečnejší spôsob fajčenia?

Zdroj: Pixabay

Mnohí veria, že áno, vedci tvrdia, že nie. V skutočnosti to môže byť nebezpečnejšie.

Mnoho ľudí má potešenie z vodnej fajky a občas používajú túto formu fajčenia, o ktorej sa šíri informácia, že je bezpečnejšia ako cigarety. Vedci však tvrdia, že to nie je pravda. Vodná fajka, ktorú používa toľko ľudí, určite nie je bezpečnejšia ako obyčajná cigareta. Vedci poznamenávajú, že môže byť nebezpečnejšia ako iné formy fajčenia. Je to z dôvodu vysokej hladiny toxických látok, oxidu uhoľnatého a ultrajemných častíc.

Je poľutovaniahodné, že vodné fajky používané na fajčenie ochuteného tabaku získavajú na popularite: 1 z 5 študentov vysokoškolského štúdia ju už vyskúšalo v Amerike a Európe. Vedci z Kalifornskej univerzity v Irvine premerali emisie počas klasického fajčenia vodnej fajky. Výsledok: jedno vdýchnutie môže obsahovať toľko škodlivých látok ako celá cigareta.

„Dym z vodnej fajky je priamo absorbovaný používateľom a obsahuje množstvo toxických a škodlivých látok. Tými sú  nikotín, ktorý je silno návykový, dráždivá karbonylová zlúčenina a benzín, známy karcinogén,“

- uviedla Veronique Perraud, vedúca autorka štúdie a chemička univerzity.

Dodala, že

každým ďalším vdýchnutím dymu z vodnej fajky sa dávka toxických látok v tele zvyšuje.

Vodná fajka produkuje vysoké hladiny oxidu uhoľnatého, hlavne spaľovaním uhlia, ktoré ohrieva tabakovú alebo rastlinnú zmes v miske. Vedci uviedli niekoľko prípadov, keď boli používatelia vodnej fajky vystavení otrave oxidom uhoľnatým.

​Okrem bežného tabaku Perraud so svojim tímom testovali aj zdravšiu alternatívu v podobe bylinkovej zmesi, ktorá neobsahuje nikotín. Zistilo sa, že dym obsahoval vyššie hladiny toxických plynov ako v tabaku.

Ako Perraud zdôraznila, je to prvá štúdia na meranie ultrajemných častíc v dyme z vodnej fajky. Bolo tiež zistené, že fajčiari sú vystavení väčšiemu množstvu týchto častíc počas prvých 10 minút fajčenia vodnej fajky.

Veľmi jemné častice sú hlavným zdravotným rizikom - môžu preniknúť hlboko do pľúcneho systému a dokonca aj tie najmenšie môžu prechádzať cez hematoencefalickú bariéru.

Odborníčka vyvrátila aj mylnú predstavu spojenú s fajčením vodnej fajky, že pri použití voda v miske v podstate odfiltruje toxické látky. To neplatí pre väčšinu plynov, a dokonca aj vďaka svojmu chladiacemu účinku voda podporuje tvorbu jemných častíc.

Vedci v dyme z vodnej fajky ako cigarety zistili aj vyššie hladiny glycerolu. Je to všeobecne neškodná látka, ktorá sa používa ako prídavná látka v potravinách, ale pri zahrievaní sa rozkladá a vytvára zlúčeniny nazývané aldehydy, ktoré sú dráždivé a potenciálne karcinogény.

Výsledky štúdie zverejnil odborný magazín Aerosol Science and Technology.

Súvisiace články