Zdá sa, že deviantná osobnosť má evolučnú výhodu.

Podľa nedávnej španielskej štúdie na vzorke tisíc heterosexuálnych mužov a žien sa zdá, že najúspešnejšie v láske sú patologické prípady. Najmä v dlhodobých vzťahoch sú patologické prípady úspešné:

neurotické a impulzívne správanie je pre opačné pohlavie najatraktívnejšie.

Vedci z Barcelony tiež zistili, že títo ľudia s mentálnym postihnutím mali dlhodobejšie úspešnejšie vzťahy ako ich zdravé a vyvážené náprotivky. A ako by to nestačilo, zdá sa, že majú aj vyšší plat a viac detí.

V tejto oblasti je však aj rozdiel medzi mužmi a ženami:

ženy patologické prípady priťahujú viac ako mužov.

Napríklad obsedantno-kompulzívni muži sú úspešní v láske, ale obsedantno-kompulzívne ženy nie. Odborníci dospeli k záveru, že to môže byť spôsobené skutočnosťou, žev takzvanej „normálnej“ populácii tieto odchýlky predstavujú evolučnú výhodu.

Patologické prípady zahŕňajú vážne problémy, ako napríklad antisociálnu poruchu osobnosti, psychopatické správanie, ale existujú aj málo viditeľné duševné problémy, napríklad neurotické príznaky, úzkosť, fóbie.

Podľa odborníkov veľa problémov na prvý pohľad naznačuje odvahu, iniciatívu, pozornosť a možno aj citlivosť, ktorá je inštinktívne príťažlivá pre druhé pohlavie.