Divé prasatá sa množia v Texase veľkou rýchlosťou a spôsobujú veľké škody po celej krajine. Udržiavanie ich populácie pod kontrolou umožňuje neortodoxné metódy lovu.

Divé prasatá priviezli do Severnej Ameriky európski osadníci, kde ich krížili s domácimi ošípanými. Tento hybrid, ktorý sa najviac podobá diviakovi, nemá prirodzených nepriateľov a veľmi rýchlo sa rozmnožuje. V Spojených štátoch sa vyskytuje bežne a spôsobuje poľnohospodárom obrovské škody.

Kríza s premnožením divých prasiat je najhoršia v Texase, v ktorom sa nachádza najväčšia populácia tohto druhu, čomu sa netešia miestni farmári. Divé prasatá totiž nespôsobujú len problémy s rytím poľnohospodárskej pôdy, ale požierajú aj iné, často ohrozené druhy zvierat, šíria choroby na domáce zvieratá a spôsobujú množstvo dopravných nehôd na diaľniciach.

Preto jedna spoločnosť z Texasu prišla s novým nápadom: poskytuje pri ich love helikoptéru, dokonca aj pre zahraničných lovcov, aby zistili, či tento nový zážitok pritiahne do oblasti viac strelcov. Novela zákona nedávno umožnila loviť z helikoptéry aj turistom, čomu sa potešili hlavne miestne lovecké spoločnosti. A poľnohospodári sú radi, že nemusia robiť špinavú prácu.

Pravdepodobne to nie je veľmi humánny spôsob redukovania počtu zvery, pretože z pohybujúceho sa vrtuľníka je veľmi ťažké presne zasiahnuť cieľ. V Texase ale účel svätí prostriedky.

Zdroj: YouTube