Klíma sa mení. Varovania vedcov sú prehliadané a narážajú na vlnu nezáujmu a miznú v záplave množstva ďalších informácií. Nasledujúce smutné obrázky ale dávajú klimatológom za pravdu.

1. V saharskej púšti snežilo tri roky za sebou

Zdroj: PhotosHistos / twitter

2. Dažďové pralesy v Brazílii

Zdroj: REUTERS

​Ak ľudstvo nespomalí súčasné tempo odlesňovania, do roku 2040 bude zničený každý les.

3. Preplnená pláž v Rio de Janeiro

Zdroj: jrmcg1 / reddit

​Podľa predpovedí vedcov dosiahne populácia planéty do roku 2030 deväť miliárd jedincov. V roku 1927 bola populácia iba dve miliardy.

4. Abnormálne teplo spôsobuje, že sa ľudia aklimatizujú na nové podmienky

Zdroj: GuacamoleFanatic / Reddit | pixelatedbeard / Imgur

​V Arizone teplota ovzdušia dosiahla 48 ° C a v Kuvajte 54 ° C.

5. Nezvyčajná zima v oblastiach, kde to nie je typické

Zdroj: GeoffMiami / Twitter

​Zdá sa, že celý svet videl fotografie krokodílov odpočívajúcich na ľade alebo leguánov, ktoré upadli do stavu anabiózy. Aligátory sú dobre prispôsobené na také extrémne zmeny teploty, pre leguánov znamenajú istú smrť.

6. Sibírsky tiger opustil les, aby našiel potravu

Zdroj: Glovnon / Pikabu

​Tigre nie sú jediné zvieratá, ktoré to robia. Amurské tigre začali vychádzať na cesty, aby hľadali stratených ľudí, ktorý by im poskytli potravu.

Novým životným podmienkam sa musí prispôsobiť veľa rôznych divých zvierat.

7. Ľadový medveď umiera hladom na pobreží Severného ľadového oceánu

Zdroj: Kerstin Langenberger Photography

​Tieto obrázky vyhladovaného ľadového medveďa sú najlepšou ukážkou problému zmeny teploty na svete. Každý rok počet ľadovcov klesá, čo znamená, že voľne žijúce zvieratá musia žiť z tukových zásob nahromadených počas zimy.

8. Ružová farba ruských jazier

Zdroj: Dmitriy Korolkov / Pikabu

​Zmena chemického zloženia atmosféry vedie k tvorbe kyslého dažďa. Poškodzuje pôdu a vyplavuje pôdu a vodu.

9. V dôsledku výbuchu na ropnej plošine v roku 2010 sa vytvorila obrovská ropná škvrna

Zdroj: REUTERS

​Každý rok sa do morí planéty dostane viac ako 12 miliónov ton ropy. To sa deje v dôsledku úniku oleja z poškodených vrtov a tankerov. Približne 25 percent morskej vody je zaistených vrstvou oleja rôznej hrúbky. V roku 2010 spôsobila explózia ropnej fázy Deepwater Horizon rozliatie 1000 ton ropy do mora. Spoločnosť British Petroleum vynaložila miliardy dolárov na odstránenie tejto látky a dokázali odstrániť iba 75 percent ropy.

10. Veľryby udusené plastovým odpadom

Zdroj: Greenpeace Media

​Problémy so znečistením plastmi v moriach a oceánoch sa každým rokom zhoršujú, vyskytli sa prípady zadusenia veľrýb plastovým odpadom na plytčine. Pre zvýšenie informovanosti o tomto probléme predstavili jednotlivci z filipínskej pobočky organizácie Greenpeace inštaláciu mŕtvych veľrýb na jednej z pláží v južnej Manile.

Môžu ľudia Zemi pomôcť? Ako to môžu urobiť?

Ľudia by mali brať vážnejšie problémy globálneho životného prostredia. Prírodné rezervácie a charitatívne nadácie vznikajú na podporu a pomoc prírode. Vlády prerozdeľujú peniaze na ochranu zelene a prijímajú zákony týkajúce sa prírody. Vedci tiež významne prispievajú a naďalej pracujú na vytváraní lepších podmienok pre budúcnosť našej planéty.

Všetky tieto veci nám dávajú nádej, že predpovede alebo očakávania temnej budúcnosti Zeme sa nenaplnia.