Na Antarktíde sa odtrhla obrovská ľadová kryha s rozlohou 1636 kilometrov štvorcových. Podľa vedcov z austrálskeho antarktického programu, ktorí oblasť dlhodobo sledujú, táto udalosť nesúvisí s klimatickými zmenami, ale je časťou normálneho cyklu šelfových ľadovcov.

"Očakávali sme, že sa to stane, aj keď nie presne v tomto mieste. Domnievali sme sa, že sa veľký ľadovec odtrhne niekedy medzi rokmi 2010 až 2015," uviedla glaciologička Helen Amanda Fricker. "Nemyslíme si ale, že to má súvislosť s klimatickými zmenami. Je to súčasť normálneho cyklu šelfových ľadovcov, u ktorých pozorujeme takéto udalosti každých 60 až 70 rokov," dodala.

Tabelárny ľadovec označený vedcami D-28 sa oddelil 26. septembra od Ameryho šelfového ľadovca vo východnej Antarktíde, ktorý vedci sledujú od 60. rokov minulého storočia. Posledná väčšia ľadová kryha sa na tomto ľadovci oddelila v roku 1964.

Antarktída tvorí 90 percent pevninských ľadovcov na Zemi

Podľa ďalšieho glaciológa z austrálskeho antarktického programu Bena Galtona-Fenziho odlomenie obrovskej ľadovej kryhy neovplyvní priamo hladinu mora, pretože

"šelfový ľadovec už bol plávajúci, podobne ako kocka ľadu v pohári vody,"

uviedol Galton.Fenzi.

Podľa vedeckej štúdie zverejnenej vlani v júni v časopise Nature sa v Antarktíde od roku 1992 roztopili tri bilióny ton ľadu, čo je množstvo schopné zdvihnúť hladiny oceánu o takmer osem milimetrov. Za predošlých päť rokov sa topenie podľa tejto štúdie zrýchlilo.

Antarktída je z 98 percent pokrytá ľadovým štítom a celý kontinent, obklopený oceánmi, predstavuje 90 percent pevninských ľadovcov planéty. Antarktída je tiež najväčším rezervoárom sladkej vody. Keby sa všetok tamojší ľad roztopil, zdvihla by sa hladina oceánov takmer o 60 metrov.

Zdroj: CNC