Karfiolové uši sú bežná lézia ušnice v kruhoch boxerov, zápasníkov a bojových umení. Málokto ale vie, že sa môže vyvinúť prakticky u kohokoľvek, nielen u športovcov, ale aj následkom ušných infekcií spôsobených napríklad piercingom.

Typická deformácia je spôsobená tvorbou modrín medzi kožou a chrupavkou v dôsledku poškodenia chrupavky. Krvné zrazeniny spôsobujú, že sa koža napína a zjazvuje spojivové tkanivo.

"Karfiol sa tvorí vo veľkej väčšine prípadov pri zápasení, keď pri úchopoch hlavy dochádza k treniu ucha a následnému poškodeniu chrupavky,"

uvádza Vladimír Bilohuščin z portálu Svet MMA.

Na jednom z uchu Khabiba Nurmagomedova je jasne viditeľná zmena ušnice. Zdroj: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

​Existuje domnienka, že karfiolové ucho môže viesť k poškodeniu sluchu. Iránska štúdia ukázala, že u športovcov s týmto poškodením ušníc je výrazne vyššia pravdepodobnosť straty sluchu ako u tých, ktorí takúto deformáciu nemajú. Bežnejšia je nielen strata sluchu, ale často aj infekcie uší.

Tieto športy so sebou prinášajú riziko poškodenia sluchu.

Viacnásobné údery do hlavy môžu tiež poškodiť sluchový nerv, ktorý spája mozog s vnútorným uchom a vytvárajú nárazovú vlnu, ktorá je dostatočne silná na to, aby spôsobila poškodenie slimáka vnútorného ucha, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou vnímania zvuku.

Významný vzťah medzi karfiolom a poruchou sluchu však nemožno vysvetliť iba silovými účinkami na hlavu. V niektorých prípadoch sa deformácia neobmedzuje len na samotnú ušnicu, ale pokračuje vonkajším zvukovodom a môže dokonca viesť k oklúzii (uzavretiu). Deformácia ušného kanálika môže tiež zastaviť normálne odstraňovanie ušného maziva, čo môže viesť k tvorbe zátky, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť infekcie uší a zápalov. Štúdia tiež zistila, že približne jeden z desiatich športovcov s karfiolovým uchom má pocit, že jeho sluch je narušený.

Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, že karfiolové uši nie sú len estetickým problémom, ale môžu tiež vážne ovplyvniť sluch.

Zdroj: NCBI