Keď ju vyhodili zo školy, bola nedoštudovaná Alicia Vera vďačná za akúkoľvek prácu. Prijala preto aj ponuku na fotenie lascívnych záberov striptériek pre webové stránky jedného z nočných klubov v Los Angeles. A tu stretla dievča vystupujúce pod menom Eden. Čerstvo 18-ročná tanečnica sa presťahovala z východného pobrežia USA na západné, len aby si splnila sen a pracovala v nočnom klube.

Nasledujúce dva roky spolu striedali dobré noci vo víre veľkomesta s tými zlými v erotickom klube. Alicia spoznala rodičov novej kamarátky a keď Eden vyhodili z bytu, nechala ju u seba dokonca aj bývať. Drahé nájomné nakoniec dohnalo aj začínajúcu fotografku, a tá sa tak musela vrátiť späť domov do Mexika. Dievčatá sa snažili zostať aj naďalej v kontakte, ale frekvencia vzájomného dopisovania sa časom predsa len znižovala. Až raz, po dlhom mlčaní, prišiel poriadny šok. Eden zavolala Alicie a priznala sa, že ju polícia chytila pri prostitúcii. A navyše to bolo už tretíkrát, čo znamenalo, že ju súd pokojne mohol poslať do väzenia.

"Bolo jedno z tých dievčat, ktoré boli pyšné na to, že (v nočnom klube) nerobí žiadne príplatky. Bola tak iná v naozaj veľa smeroch, že ma to totálne šokovalo," uviedla Alicia. Napriek tomu ani na okamih neváhala a letela za Eden, ktorá sa ešte pred súdom chystala všetko povedať svojej matke.

"To, čo ma najviac prekvapilo pri práci v nočnom klube, boli tie hlboké priateľstvá, ktoré som tam nadviazala s inými tanečnicami, z ktorých veľká časť bola, ako som sa neskôr dozvedela, prostitútkami. Tie vzťahy zmiernili predsudky, ktoré som o prostitútkach mala a celá profesia sa mi v hlave začala stávať niečím normálnym. Tie hranice, ktoré som si na začiatku stanovila, už zrazu neplatili. Bolo to všetko tak nejako v hmle. Nakoniec som sa obrátila na jednu staršiu tanečnicu, ktorú som rešpektovala, a tá ma do sveta prostitúcie zasvätila," priznala Eden.

Matka vedela, že Eden je striptérka, ale správy o prostitúcii niesla veľmi ťažko. Žena, ktorá strávila celý život na vidieku vo Virgínii, nedokázala svoju dcéru vôbec pochopiť. Kričali na seba celé hodiny, až matke nakoniec došlo, že Eden sa už proste nezmení. Súd bol k obžalovanej našťastie veľmi zhovievavý. Eden zaplatila pokutu vo výške 300 dolárov a bola voľná.

Aj napriek naliehaniu matky vyrazili obe dievčatá rovno do hotela v najväčšom obchodnom dome v USA - King od Prussia. Alicia si nemohla dovoliť vlastnú izbu, a tak bývala v jednej s Eden. Tá si v mieste vyhlásenom prostitúciou rýchlo našla zákazníkov a mladá fotografka celý proces dokumentovala. Vznikla tak unikátna séria záberov, ktoré zobrazujú deň v živote luxusnej prostitútky. Alicia zachytila zverejňovanie inzerátov, nekonečné množstvo telefonátov, napäté čakanie, nudu, veľké množstvo alkoholu a nakoniec, po dlhom prehováraní jedného zákazníka, aj sex.

Dievčatá sa krátko potom rozlúčili a Alicia zamierila späť do Mexika. Jej projekt sa ihneď po zverejnení nedočkal väčšej publicity, ale zhruba po roku sa oň začali zaujímať médiá a nakoniec získal hneď niekoľko prestížnych ocenení. Alicia kamarátke dodnes preposiela empatické odkazy bývalých aj súčasných prostitútok, ktoré jej stále chodia. Eden medzitým opustila svet sexuálneho priemyslu a usadila sa v San Franciscu. Alicia by v projekte rada ďalej pokračovala, ale snúbenec Eden o tom nechce ani počuť. Je tak pravdepodobné, že ďalších fotografiách zo života bývalej tanečnice sa už nedočkáme.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC