Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Doba plastová: Mikroplasty sú už obsiahnuté aj v daždi
Zdielať na

Doba plastová: Mikroplasty sú už obsiahnuté aj v daždi

Zdroj: Shutterstock

Americkí vedci našli vo vzorkách z dažďovej vody v Skalných horách mikroplasty. Svoje zistenia publikovali v štúdii nazvanej "Pršia plasty". Mikroplasty v daždi boli objavené aj v Pyrenejach v južnom Francúzsku. Dnes už pred nimi prakticky neutečieme. Sú totiž obsiahnuté nielen v daždi a snehu, ale tiež v oceánoch, riekach a jazerách, a dokonca aj v balenej vode, pive alebo morskej soli. Podľa štúdie austrálskej University of Newcastle zjeme za týždeň až päť gramov plastu. Každý týždeň jedna kreditná karta "na prilepšenie".

Americký prezident Donald Trump, ktorý je známy svojím zosmiešňovaním klimatickej krízy a nutnosti ochrany životného prostredia, pri návšteve továrne na výrobu plastov v Pensylvánii opáčil na otázku reportéra, ako sa cíti, keď je svet "zaplavený plastom", že všetko je vina Číny.

"Obrovské množstvo plastov prichádza z Ázie, Číny a rôznych ďalších krajín. Nie je to náš plast. Je to plast, ktorý sa vznáša nad oceánmi a v oceánoch z iných miest. Plasty sú dobré, ale musíte vedieť, ako s nimi zaobchádzať. Iné krajiny sa o ne nestarajú a dlho ich nezaujímali. Plast, ktorý sa k nám dostáva, k nám priletel cez oceán z iných krajín, vrátane Číny,"

cituje Trumpa web CNN. Počas svojho výletu financovaného daňovými poplatníkmi do obrovskej petrochemickej továrne Shell Pensylvania Petrochemicals nabádal Trump robotníkov, aby ho v roku 2020 opäť dosadili do prezidentského kresla. Západná Pensylvánia je navyše kľúčový región, v ktorom má jednu z najvyšších šancí na znovuzvolenie.

​Podľa vedcov síce mikročastice plastu môžu vďaka vetru "cestovať" stovky a možno aj tisíce kilometrov, ale práve Čína až do roku 2017 vykupovala od USA recyklovateľné plasty. Posledné dva roky sa ale jej kritéria značne sprísnili a vykupuje už len plasty najvyššej kvality. Tie ostatné často končia v spaľovňách a na skládkach. Snaha domácností, ktoré poctivo triedia plasty, tak nie zriedkakedy vychádza navnivoč.

Práve pre nerecyklovaný plastový odpad, ktorý sa rozkladá na mikročastice, sa mikroplasty stávajú neoddeliteľnou súčasťou životného prostredia. Mikroplasty sa ale uvoľňujú do atmosféry napríklad aj pri praní oblečenia. Práve okom neviditeľné vlákna tvorili najväčšie percento z nájdených mikroplastov, najčastejšie modrá, červená, strieborná, fialová, zelená a žltá. Vedci ale objavili aj mnoho drobných úlomkov a črepín.

Hoci nie je isté, odkiaľ presne mikročastice plastu pochádzajú, niet pochýb o tom, že plastová kontaminácia je po celom svete rastúcim problémom. Jej zdravotné dopady sú zatiaľ predmetom vedeckých skúmaní.