Keď ópium vládlo svetu: Odvrátená tvár 19. storočia, o ktorej sa v istých kruhoch mlčalo

Časy, ktoré symbolizuje kráľovná Viktória, si väčšina z nás predstavuje ako mimoriadne upäté obdobie plné striktných spoločenských pravidiel. Životnou náplňou žien je často v týchto predstavách maximálne popíjanie čaju a vzájomné uťahovanie korzetov. O to prekvapivejšie sú nasledujúce zábery, ktoré zobrazujú perfektne oblečené dámy a džentlmenov pod vplyvom vtedy mimoriadne obľúbenej drogy - ópia.

​Svetovým centrom fajčenia ópia bolo na konci 19. storočia a začiatku 20. storočia americké San Francisco. Tu by ste našli tie najluxusnejšie dúpätá a tiež najväčší počet závislých ľudí. Prečo aj nie... Len veľmi málo lekárov vtedy varovalo pred nebezpečenstvom, ktoré užívanie drog znamená. Ópium bolo ale rozšírené po celom svete. Charles Dickens vtedy popisoval Londýn ako hlavné mesto tejto drogy. Pravdou ale je, že z hlavného mesta Veľkej Británie nepochádza žiaden zo záberov. To na druhej strane kanálu La Manche to bolo o dosť horšie.

V Paríži sa na konci 19. storočia nachádzalo asi 1200 ópiových dúpät a jedným z nich mal byť údajne aj legendárny klub Moulin Rouge. Pričom pre tie naozaj VIP osoby boli k dispozícii priestory priamo v hlave slávneho dreveného slona, ktorý tu stál na záhrade. Ópiu prepadlo mnoho slávnych osobností, vrátane básnika Charlesa Baudelaira, maliara Picassa či životného partnera Jeana Marais, Jeana Cocteaua.

Pokiaľ budete premýšľať nad tým, prečo prakticky všetci užívatelia ópia na fotografiách ležia na boku, tak sú k tomu hneď dva dôvody. Stav, ktorý droga vyvoláva, je podobný snom a prípadné chodenie by tento prežitok utlmilo. Ale hlavne ide o to, že pri prípadnom vracaní sa človek ležiaci na boku neudusí...

Pozrite si galériu

Vedeli ste, že francúzska armáda mala k dispozícii vlastné mobilné nevestince?

Úlohou verejných domov a mobilných nevestincov bolo zabezpečiť relax vojakom unaveným z bojov.

Zdroj: CNC