Tučniak veľký ako človek: Archeológovia odhalili 60 miliónov rokov staré tajomstvo

Na Novom Zélande žil asi pred 60 miliónmi rokov v období paleocénu tučniak, ktorý mal na výšky zhruba 1,6 metra a vážil až 80 kilogramov. Skamenelé kosti nôh tohto vtáka sa našli severne od mesta Christchurch. Ide zrejme o zástupcu jedného z niekoľkých druhov obrovských tučniakov, ktorých zlatý vek nastal nedlho po vymretí dinosaurov.

​Tučniaky narástli do takých rozmerov, pretože z oceánov zmizli veľké plazy a gigantické ryby.

"Vtedy na 30 miliónov rokov prišiel čas obrovských tučniakov,"

povedal Paul Scofield z novozélandského Canterburského múzea. Je jedným z autorov, ktorí o monštróznom tučniakovi napísali článok do časopisu Alcheringa: Austrálsky časopis pre paleontológiu.

"Domnievame sa, že živočíchy sa vtedy veľmi rýchlo vyvíjali,"

uviedol Scofield. Vysvetlil to tým, že teplota vody okolo brehov Nového Zélandu bola okolo 25 stupňov Celzia, kým v súčasnosti je to len osem stupňov.

V období, kedy žili obrovské tučniaky, bol Nový Zéland ešte prepojený s Austráliou, a tá bola spojená s Antarktídou. Nový druh obrovského tučniaka, ktorý sa volá Crossvallia waiparensis, je podobný inému prehistorickému obrovi menom Crossvallia unienwillia. Toho našli v roku 2000 na Antarktíde.

Ohľadne toho, prečo obrovské tučniaky z morí južnej pologule vymizli, panujú nejasnosti. Je možné, že sa tak stalo pre to, že im v boji o potravu stále viac konkurovali morskí savci.

Vedci predpokladajú, že Nový Zéland v pradávnej minulosti obývalo mnoho obrovských vtákov, ktorí neskôr vymreli. Išlo napríklad o takmer meter vysokého vtáka, ktorý vážil až sedem kilogramov, gigantického orla a vtáka menom moa, podobného dnešnému emu. Do veľkých rozmerov narastali vraj preto, že ich neohrozovali predátori.

Skamenelé kosti nôh obrovského tučniaka našiel pred asi pol rokom amatérsky zberateľ fosílií v koryte rieky Waipary severne od mesta Christchurch.

V súčasnosti najväčším zástupcom týchto nelietavých vtákov je tučniak cisársky, ktorý dorastá do výšky 1,2 metra.

Zázračný svet zvierat: Tučniaky objavili výhody prostitúcie

To, že prostitúcia je najstarším remeslom, určite nepočujete po prvýkrát. Pravdepodobne však neviete, že sa týka aj zvieracej ríše. Tento jav si vedci všimli v roku 1998, keď zistili, že niektoré samičky tučniaka okatého sa pária kvôli hmotnému zisku. Miesto peňazí však za svoje služby požadujú kamene.

Zdroj: CNC