Tím amerických archeológov a expertov na vône namiešal parfum, ktorý podľa nich mohla používať egyptská kráľovná Kleopatra a ktorý bol v prvom storočí pred našim letopočtom vtedajším Chanelom 5.

Recept na parfum je výsledkom desať rokov trvajúceho archeologického prieskumu archeológov Havajskej univerzity na nálezisku severne od Káhiry v meste Tall al-Timai (Thmuis), ktoré ležalo v delte Nílu a založené bolo približne v roku 4500 pred našim letopočtom. Práve z tejto oblasti pochádzali dva najznámejšie parfumy starého sveta.

Archeológovia tam v roku 2012 našli zrejme pozostatky starej výrobne parfumov s malými sklenenými flakónikmi a keramickými amforami. V amforách síce žiadna vôňa nezostala, ale našli sa tam suché zvyšky, ktoré odhalili niektoré ingrediencie.

Parfum má konzistenciu ako olivový olej

Vedci z Havajskej univerzity Robert Littman a Jay Silverstein s výsledkami svojho výskumu zoznámili expertov na egyptské parfumy Doru Goldsmith a Seana Coughlina, ktorí sa pokúsili napodobniť parfum z Thmuisi za pomoci receptov zo starogréckych farmaceutických kníh a ďalších textov.

Základom vône je myrha, ktorú dopĺňajú kardamón, olivový olej a škorica. Výsledný parfum je menej tekutý a lepkavejší než súčasné vône a má konzistenciu takmer ako olivový olej. Má silnú korenistú vôňu.

"Je úžasné cítiť vôňu, ktorú 2000 rokov nikto necítil a ktorú možno nosila Kleopatra," povedal Littman.

Kalifornská voňavkárka Mandy Aftel, ktorá v roku 2005 pomáhala znovu vytvoriť parfum, ktorý bol použitý k navoňaniu detskej múmie, ale usudzuje, že Kleopatra najskôr mala vlastnú výrobňu parfumov a svoju vôňu "na mieru".

"Myslím, že nikto s istotou nevie, čo používala," dodala.

Kleopatra bola neobyčajne krásna egyptská kráľovná, pochádzala z grécko-egyptskej dynastie Ptolemaiovcov. Rímsky vodca Gaius Julius Caesar, ktorého očarila, z nej urobil kráľovnú. Po Caesarovej smrti jej podľahol Marcus Antonius, Caesarov nástupca.

Antonius kvôli Kleopatre opustil svoju ženu Octaviu a vyprovokoval boj o kontrolu nad Rímom s jej bratom Oktaviánom. Ten sa roku 31 pred našim letopočtom stretol v Antoniom a Kleopatrou v boji a zvíťazil. Porazený Antonius sa zabil a Kleopatra tiež spáchala samovraždu, pravdepodobne sa nechala uhryznúť jedovatým hadom.

Zdroj: ČTK