Honba za americkým snom: Na súťaž o prvú sovietsku Miss sa stáli kilometrové rady

Nástup Michaila Gorbačova zmenil v Sovietskom zväze mnohé. Okrem známych politických a ekonomických reforiem prišlo aj uvoľnenie pomerov v oblasti kultúry. Rusi zrazu videli, ako žijú ľudia v západných krajinách a chceli byť ako oni. Nastalo určité obdobie imitácie, ktoré umocnilo aj zrušenie 40 rokov trvajúceho zákazu usporadúvania akýchkoľvek súťaží krásy.

V roku 1988 tak začali Rusi hľadať svoju prvú Miss. Pôvodne lokálna súťaž "Moskovská krása" bola pre ohromný záujem otvorená pre všetky ženy bez rozdielu.

"Vďaka zmene pravidiel sa mohol prihlásiť aj úplne obyčajný človek, krásne ženy alebo len tie, ktoré sa cítili krásne. Bolo to jedno. Každý mohol prísť a ukázať sa," spomína na vtedajšiu dobu organizátorka súťaže Marina Parusnikova.

Sovietske ženy vzali výzvu úradov skutočne vážne. Konkurzy prebiehali v parku Gorkého a rady sa tiahli niekoľko kilometrov ďaleko. Novinári udalosť prirovnávali ku Gagarinovmu letu do vesmíru a svet sa v úžase prizeral.

Po niekoľkých mesiacoch vybrali porotcovia na záverečnom galavečere šestnásťročnú Mariu Kalininu. Tú následne poslali na cestu okolo sveta, kde mala reprezentovať Sovietský zväz. Počas cesty musela údajne odmietnuť hneď niekoľko ponúk na manželstvo od prezidentov a premiérov rôznych krajín. Maria sa nakoniec rozhodla usadiť v Los Angeles, kde skúšala preraziť ako herečka. Výraznejších rolí sa ale nedočkala a v súčasnosti učí v LA jogu.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC