Opustená chemická továreň v Irkutskej oblasti na Sibíri by mohla spôsobiť ekologickú katastrofu podobnú havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni, pokiaľ sa rýchlo nič neurobí s jej vyčistením.

Chemička Usoljechimprom v meste Usolje-Sibirskoje, kde sa produkoval chlór a ďalšie chemikálie, zastavila výrobu po bankrote v roku 2017. V jej objekte ale podľa šéfky štátneho úradu na ochranu prírody Rosprirodnadzor Svetlany Radionovovej dodnes zostáva v nezaistenom stave množstvo najrôznejších toxických látok.

"Je to veľký chemicky nebezpečný podnik, ktorý je v polorozborenom stave. Nedbalí majitelia z neho vyčerpali posledné zdroje a opustili ho," povedala šéfka Rozsprirodnadzoru. "V budovách továrne sú skladované nádoby s nebezpečnými látkami, z ktorých niektoré sú pod tlakom. Čo je v nich, nikto nevie," dodala.

Poukázala pritom na to, že v blízkosti tečie rieka Angar a hrozí jej znečistenie. "Fakticky ide o územie ekologickej katastrofy. Musí ísť teraz hneď, inak budeme mať taký ´ekologický Černobyľ´," zdôraznila Radionovová.

Zdroj: CNC