Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako žije posledný kmeň kanibalov na svete? Tomu neuveríte!
Zdielať na
Video

Ako žije posledný kmeň kanibalov na svete? Tomu neuveríte!

Zdroj: Shutterstock

Posledný kmeň na svete žije životným štýlom doby kamennej. Rituálny kanibalizmus je plne akceptovaný, našťastie nie veľmi často.

​Kmeň Korowai žije v západnej Novej Guinei, mieste známom ako Papua, ktorá patrí v podstate do Indonézie. Príslušníkov kmeňa je približne tritisíc a do dnešného dňa si úplne zachovali svoj život z doby kamennej. Používajú iba kamenné náradie - napríklad kamennú sekeru - a ich strava je, samozrejme, úplne paleo: veľa mäsa a zeleniny, žiadne sacharidy.

A áno, okrem bravčového mäsa jedia niekedy aj mäso ľudské. Nie kvôli neúspešnému lovu, ale preto, že má pre nich veľký rituálny význam niekoho zabiť a potom zjesť. Keď niekto zomrie za záhadných okolností v tejto oblasti, vždy za tým vidia čarodejníctvo: predpokladajú, že dotyčný človek bol niektorým zo svojich neprajníkov odstránený pomocou čiernej mágie.

V takom prípade sa okamžite začne hon na čarodejnice a vášne nevychladnú dovtedy, kým sa čarodejnica nenájde. Zvyčajne je to blízky príbuzný zosnulého. Potom ho dedina odsúdi na smrť, popraví a jeho mäso spracuje a uvarí z neho perkelt. Z neho potom spoločne jedia,  neutralizujú temné energie, zaženú zlého ducha a urobia každého šťastným. Podľa antropológov sa niet čomu diviť, ľudia v dobe kamennej si neuvedomovali, že za ich choroby a smrť môžu neviditeľné mikroorganizmy, takže bolo pre nich prirodzené, zvaľovať to na čiernu mágiu.

​Nie je to turistická atrakcia

Vedci kmeň Korowai prvýkrát objavili v 70. rokoch. Uvádza sa, že od tej doby sa stal kanibalizmus zriedkavejším. Niektorí tvrdia, že úplne zanikol. Samotní príslušníci kmeňa tvrdia, že o sebe šíria tieto klebety, aby nalákali turistov.Tí im zo strachu pred kanibalizmom prinášajú rôzne dary.

Túto fámu vyvrátil austrálsky dokument 60 Minutes Australia, ktorý objektívne dokázal, že príslušníci kmeňa stále jedia ľudí. V dokumente jeden muž vysvetľuje, že dotyčný bol jeho dobrým priateľom, ale čo sa dalo robiť, keď ho opantala čierna mágia? Bol nebezpečný a museli ho zjesť, aby eliminovali hrozbu pre kmeň.

Na konci dokumentu je zmätený šesťročný chlapec so smutným pohľadom. Obaja jeho rodičia zmizli jednej noci za záhadných okolností. Komunita ho preto obviňuje z čarodejníctva, tak ho strýko zobral do odľahlej dediny. Bojí sa však, že ani tam nie je chlapec v bezpečí. Skôr či neskôr ho začnú ako čarodejníka prenasledovať, chytia, uvaria a zjedia.

Aj keď antropológovia považujú tieto barbarské praktiky za nešťastné, zasahovanie do záležitostí kmeňa by určite ohrozilo kultúrnu identitu jeho príslušníkov. Civilizácia sa ale šíri aj týmto smerom: možno má nevinný chlapec šancu prežiť, ak sa časy dostatočne rýchlo zmenia.

Tak či onak, kmeň Korowai v priebehu 30 až 40 rokov pravdepodobne vyhynie, tvrdia členovia expedície.