Žraloky sú známe svojou schopnosťou pred útokom vypátrať svoju korisť čuchom. Nový druh, ktorého objav majú na svedomí americkí vedci, na to ale ide úplne inak. V tme žiari takým spôsobom, že láka svoje koristi priamo k sebe.

Žralok nazvaný American Pocket Shark s veľkosťou asi 14 centimetrov je prvý svojho druhu. Našli ho v Mexickom zálive a venuje sa mu štúdia Tulane University v New Orleans.

Prvýkrát ho videli v roku 2010 počas skúmania vorvaňov obrovských. Znovu sa miniatúry žralok do hľadáčika vedcov dostal o tri roky neskôr. Biológ Mark Grace si vtedy prvýkrát všimol jeho schopnosť vyžarovať zvláštne svetlo.

Ide o len druhého "vreckového" žraloka, ktorý bol kedy vyfotografovaný či nakrútený. Prvý exemplár sa objavil v roku 1979 vo východnej časti Tichého oceánu. "Obaja sú ale príslušníci odlišného druhu," povedal Grace.

Podľa štúdie žralok vylučuje tekutinu z malej žľazy v blízkosti jeho predných žiabier. Vedci sa domnievajú, že pomocou nej láka korisť, ktorá je priťahovaná žiarou svetla.

Zdroj: CNC