Čoraz menej levov žije vo voľnej prírode v Afrike.

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) zmizlo zo svojich prirodzených biotopov 94 percent voľne žijúcich levov. Namiesto celého kontinentu ich máte možnosť stretnúť už len na území veľkom ako 15-násobok Slovenska.

Zdroj: Wikipedia

​Z tohto dôvodu IUCN zaradilo leva púšťového v kategórii ohrozených zvierat medzi zraniteľné druhy.

V súčasnosti pripadá na 14 voľne žijúcich slonov jeden lev, ešte aj nosorožcov žije vo voľnej prírode viac - píše National Geographic.

IUCN načasovala svoju kampaň, pomocou ktorej chce upriamiť pozornosť ohľadom žalostnej situácie levov, na obdobie premiéry filmu Leví kráľ. Tvrdí, že od roku 1994, keď na plátna kín dorazil prvý Leví kráľ, bola vyhubená polovica populácie levov. Na jednej strane sú levy ohrozené expanziou človeka a na strane druhej temnými poverami Ďalekého východu. Tradiční liečitelia tam hlásajú, že kosti a orgány z chránených afrických zvierat ako slony a levy, majú zázračné liečivé účinky – čo, samozrejme, nie je pravda.

Štúdia z roku 2018 zistila, že na udržiavanie afrických levích rezervácií je potrebná približne miliarda dolárov ročne, z nej sa v súčasnosti využíva na záchranu zvierat asi tretina.