Unikátne zábery: Irán pred náboženskou revolúciou bol úplne iná krajina ako dnes

Irán má asi každý zapísaný v pamäti ako tvrdú islamskú diktatúru. Všetko ale bolo inak pred rokom 1979, kedy v jednom z najväčších štátov Perzského zálivu vypukla revolúcia v réžii ajatolláha Chomejního. Ako sa žilo v Iráne pred náboženským prevratom?

Sekulárny Irán bol vo všetkých ohľadoch inou krajinou než dnešná islamská republika. Vzdelanosť obyvateľov bola síce na nižšej úrovni, tí ale mohli celkom slobodne cestovať a oproti dnešku nemuseli byť nutne šíitskými moslimami.

Predovšetkým v dôsledku vlečúcich sa sociálnych problémov a trvalej chudoby veľkej časti spoločnosti prepukol v Bývalej Perzii na konci 70. rokov prevrat. Hlava krajiny šach Réza Pahlaví bol nútený utiecť do exilu a prenechať vedenie Iránu charizmatickému duchovnému ajatolláhovi Chomejnímu.

Pozrite si galériu

Keď bol hidžáb ešte ďaleko: Iránska móda 60. rokov pohľadom tamojších časopisov

Na prelome 60. a 70. rokov bolo v Iráne veľmi módne úplne kopírovať zvyky západných štátov, a to vrátane minisukní či bikín. Všetky obchodné domy v Teheráne ponúkali najnovšie kolekcie európskych značiek, iránske časopisy fotili dievčatá v odvážnych pózach. Štátna televízia dokonca vysielala filmy so sexuálne explicitnými scénami.

Zdroj: CNC