Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vzdať sa alkoholu je cesta k duševnému zdraviu, tvrdia vedci
Zdielať na

Vzdať sa alkoholu je cesta k duševnému zdraviu, tvrdia vedci

Zdroj: Shutterstock

Vedci prišli na to, že abstinenti sú na tom spravidla lepšie s duševným zdravím. Z ich výskumu tiež vyplynulo odporučenie ženám, ktoré sa o zlepšenie svojho psychického stavu usilujú: Vzdajte sa alkoholu.

​Napriek ich odporúčaním, ktoré hovoria, že mierne pitie môže mať na život jedinca naopak pozitívny vplyv, vedci z hongkongskej univerzity tvrdia, že v najlepšom stave majú psychiku práve abstinenti. Ich štúdia, ktorá zabrala päť rokov podrobného výskumu, bola zverejnená v prestížnom denníku Canadian Medical Association Journal.

Z porovnania skupín abstinentov a priemerných konzumentov alkoholu im vyšli jednoznačné výsledky - nepiť alkohol sa oplatí. najviac práve u žien - rozdiely u konzumentiek a abstinentiek ženského pohlavia boli vôbec najvýraznejšie.

Do štúdie sa zapojili obyvatelia Hongkongu a Spojených štátov. Ako uvádza neurológ Michael Ni, jeden z jej autorov, účastníkov bolo vyše 42 tisíc.

Následky pitia sú porovnateľné s pravidelným fajčením

"Aj napriek všetkej osvetovej kampani spotreba alkoholu v globálnom meradle stále rastie. Výsledky nášho výskumu môžu viac upozorniť na riziká spojené s jeho konzumáciou a naopak pripomenúť výhody toho, keď sa mu človek vyhýba,"

- hovorí doktor Ni.

Iná štúdia, ktorú minulý rok zverejnila Cambridgeská univerzita, varovala pred tým, že pravidelné pitie alkoholu môže mať rovnaké zdravotné následky ako fajčenie. postoj spoločnosti a predovšetkým inštitúcií je v tomto ohľade ale stále v nepomere.

Súvisiace články